Foto: Krajská zdravotní
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Regionální setkání specialistů v oboru s názvem „Podzimní gastroenterologický seminář, téma: Nutrice“ uspořádalo 3. října 2023 na ústeckém výletním zámečku Větruše Gastroenterologické oddělení a Endoskopické centrum Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z.

Seminář, letos se 102 účastníky, se konal pod záštitou České gastroenterologické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně, hejtmana Ústeckého kraje Ing. Jana Schillera a předsedy představenstva Krajské zdravotní, a.s., MUDr. Ondřeje Štěrby.

„Toto sympozium má tradici a myslím si, že jeho význam dále roste,“ uvedl MUDr. Ondřej Štěrba, jehož specializací je právě gastroenterologie. „S panem primářem Stehlíkem se známe dvacet let a velice si ho vážím. Dokud budu předsedou představenstva, velmi rád budu vytvářet podmínky pro další rozvoj gastroenterologie v Ústeckém kraji, speciálně v Krajské zdravotní,“ zdůraznil doktor Štěrba, který pozdravil účastníky setkání i jménem nemocného hejtmana Ústeckého kraje Ing. Jana Schillera.

„Hojná účast kolegů na semináři, která se stává již tradicí, mi udělala radost. Myslím si, že odborný program koncipovaný do několika hodin, je ideální platformou pro sdílení zkušeností, poznatků a novinek v našem oboru. Těší mě, že pozvání přijali doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., z Centra výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze, který hovořil o syndromu tenkého střeva, a Mgr. Renáta Kuželová z Oddělení klinické farmacie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem s přednáškou o interakci léčiv s potravinami,“ řekl MUDr. Jiří Stehlík, primář Gastroenterologického oddělení a vedoucí Centra digestivní endoskopie Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z., jenž byl spolu s vrchní sestrou oddělení Mgr. Martinou Jůzovou odborným garantem akce. 

Na semináři dále zazněly přednášky, které se zabývaly indikacemi k výživě a hodnocením nutričního stavu, péčí o cévní vstupy a bezlepkovou dietou. V dalším bloku na ně navázalo mj. odborné sdělení o akutní pankreatitidě, významu výživy a intenzivní péče a také firemní prezentace Druhy enterální výživy a Jorveza v léčbě eozinofilní ezofagitidy.

Gastroenterologické oddělení Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z., má k dispozici lůžkovou část, specializované ambulance a Endoskopické centrum, které poskytuje široké spektrum diagnostických i terapeutických metod. Komplexní endoskopické pracoviště, které je součástí ústeckého gastroenterologického oddělení, patří k nejlépe vybaveným v České republice a poskytuje vyšší úroveň intervenčních výkonů digestivní endoskopie. Od letošního roku je zařazeno mezi Centra vysoce specializované péče pro digestivní endoskopii. Toto pracoviště získalo také statut centra pro screeningovou koloskopii v rámci Národního programu screeningu kolorektálního karcinomu. Gastroenterologické oddělení je akreditovaným pracovištěm vyššího typu pro postgraduální vzdělávání v oboru gastroenterologie. Centrum digestivní endoskopie je rovněž vzdělávací základnou pro endoskopické sestry z Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně.   

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru