Zámek Krásný Les prochází rekonstrukcí. Podívat se přijel hejtman Oldřich Bubeníček
Zdroj: www.kr-ustecky.cz
Zajímavosti

Krásný Les - Ústecký kraj je regionem plným nejen přírodních krás, ale také historických a kulturních památek. V jejich počtu patří mezi přední kraje v republice. Na jednu takovou kulturní památku, zámek v Krásném Lese, se jel podívat hejtman Oldřich Bubeníček s radní pro kulturu a památkovou péči Jitkou Sachetovou. Zámek právě prochází postupnou rekonstrukcí.

Historik a pedagog z univerzit v Plzni a Hradci Králové Jan Kilián koupil zámeček v Krásném Lese v loňském roce. Pro obec se rozhodl, protože se mu líbí příroda Krušných hor. V době pořízení byl zámek vůbec nejzanedbanější památkou v kraji. Postupně došlo k vyklizení, zajištění statiky a aktuálně probíhá rekonstrukce krovů a střechy, na kterou majitel čerpá 500 tisíc korun z Programu na záchranu a obnovu kulturních památek v Ústeckém kraji.

Vlastník seznámil hejtmana Bubeníčka a radní Sachetovou se svou vizí obnovy a následného využití zámku, kde by rád měl veřejnosti přístupné expozice upomínající na historii objektu a předchozí majitele z řad šlechtických rodů. Na pozemku se nachází také zbytky pivovaru s historickými, pravděpodobně renesančními, sklepy a současně zanedbaný park se staletými stromy.

0611zamek1

Sám Kilián vidí reálnou dobu na kompletní rekonstrukci v horizontu dvaceti let, střechu by rád dokončil nejpozději do dvou let. Do obnovy zámku vkládá své vlastní prostředky a shání dotace nejen od Ústeckého kraje, ale také z Ministerstva kultury.

0611zamek3

Zdroj: www.kr-ustecky.cz

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru