Děti vysadily u Hostomic cejny, okouny, perlíny a plotice. Na výsadbu přispěl Unipetrol
Foto: Unipetrol
Zajímavosti

Hostomice -  Více než 200 kilogramů rybích násad vypustily do řeky Bíliny uprostřed městysu Hostomice na Teplicku děti z místní základní školy. Ryby, především cejny velké, okouny říční, perlíny ostrobřiché a plotice obecné, zajistila u příležitosti Dne Země severočeská organizace Českého rybářského svazu, s kterou Unipetrol spolupracuje již od roku 2010. Za tuto dobu společně vypustili do vod Ústeckého kraje zhruba 4,7 tisíce kilogramů ryb za půl milionu korun.

„Skupina Unipetrol buduje svůj program společenské zodpovědnosti mnoho let, o čemž svědčí i tato tradiční spolupráce s Českým rybářským svazem během vysazování mladých ryb do řeky Bíliny dvakrát ročně,“ říká Pavel Sláma, ředitel jednotky EKO skupiny Unipetrol a dodává: „Kontrolní monitoringy potvrzují zvýšení počtu ryb a přirozenou obnovu rybí populace v Bílině. Se severočeskou organizací Českého rybářského svazu spolupracujeme také během dobrovolnických dnů, kdy zaměstnanci pomáhají čistit a uklízet břehy říčních toků v okolí Mostu.“

„Ryby, přivezené ze sádek v Chabařovicích, byly vypuštěny na čtyřech místech v různých částech řeky Bíliny, aby se docílilo optimálních výsledků v růstu rybí populace,“ vysvětluje Václav Jelínek, hospodář Severočeského územního svazu ČRS.

2604ryby

Foto: Unipetrol

Plotice obecná je nejrozšířenější rybou České republiky, žije v hejnech a tvoří základ potravy většiny druhů dravých ryb. Okoun říční naopak patří mezi dravce, tvoří hejna, ve kterých i loví. Cejn velký je všežravá ryba, která je velmi oblíbená mezi sportovními rybáři. A v neposlední řadě perlín ostrobřichý žije v hejnech a živí se převážně rostlinnou potravou. Všechny uvedené druhy tvoří základ přirozeného společenstva ryb charakteristického pro tento tok.

Ryby jsou vysazovány i do Labe. Konkrétně v Neratovicích ve spolupráci s místní neratovickou organizací rybářů. Výrobní závody Unipetrolu jsou vhodným hnízdištěm pro sokoli stěhovavé, o které se zaměstnanci Unipetrolu starají ve spolupráci se sdružením Alka Wildlife. Páry sokola stěhovavého pravidelně hnízdí ve výrobních areálech v Záluží u Litvínova, Kralupech nad Vltavou a v Neratovicích. Letos jsou již všechny tři páry zahnízděné a očekává se vyvedení mladých.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru