Trávníky nejsou zelené, ale žlutohnědé. Celá země se potýká se suchem
Trávník mezi domy: po zelené barvě není ani památky. Foto Libor Želinský
Zajímavosti

Ústecko – Česká republika se v posledních letech potýká se suchem. Výrazně ubylo srážek, a to nejen v létě, ale i v zimě. Zimy jsou často teplé a téměř bez sněhu. Horkých či tropických dnů během roku je více a nastupují mnohem dříve, než to bývalo v minulosti: letos například přišly „třicítky“ už na konci dubna.

Ani letošní rok zatím není žádnou výjimkou a horko a sucho pokračuje. Zemědělci se pustili do sklizně obilí na mnoha místech o několik týdnů dříve: obilniny v teplém červnu dříve uzrály. Počasí bez vody je dobře vidět i například na podobě trávníků ve městech. Po zelené barvě svěží trávy není nyní téměř nikde ani památky, pokud ji uměle nekropíte. Trávníky jsou suché, hnědé či žluté, je z nich spíše seno a víc než českou krajinu připomínají africkou step.

Kde je sucho a kde napršelo?

Zahrádkáři, zemědělci i příroda čekají na vydatnější déšť, ale ten zatím nepřichází.  Fenoménu sucha v ČR, jeho sledování, předpovědím a dalším souvisejícím faktům se podrobně věnuje nový projekt vědců a státních orgánů s výstupem na webu www.intersucho.cz. Z aktuální mapy ČR na tomto webu vyplývá, že čtvrtina plochy naší republiky je označena tmavě červenou barvou, což je extrémní sucho podle nejvyššího, 5. stupně. Nejhorší je z tohoto pohledu situace ve východních Čechách a na střední a jižní Moravě. Ústecký kraj s výjimkou Krušných hor patří mezi oblasti s 3.-5.stupněm sucha; experti je označují jako výrazné sucho, výjimečné sucho a extrémní sucho.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru