Návštěvy u zubaře se bojí skoro pětina lidí. Navštívit byste ho měli dvakrát do roka
Ilustrační foto
Zajímavosti

ČR - Na jednoho zubaře u nás připadá 1 411 obyvatel. Ke stomatologovi ale chodíme méně, než bychom měli. Ukazují to data Českého statistického úřadu z výběrového zjišťování o životních podmínkách domácností.

„Preventivní kontrola u zubaře je doporučena alespoň dvakrát ročně. Ženy se tomuto limitu těsně blíží. V průměru absolvují 1,9 kontroly chrupu za rok. Muži však navštíví stomatologa jen 1,7krát za rok,“ uvádí Michaela Jirková z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

Z hlediska věku pacientů se průměrný počet návštěv u zubaře příliš nemění. Znatelněji klesá až u osob starších 65 let, a to na 1,5 návštěvy u mužů a 1,6 návštěvy u žen.

Nejčastějším důvodem pro vynechání kontroly u zubaře jsou vysoké náklady. Uvádí to 23 % respondentů. 21 % pacientů spíše vyčkává, zda se jejich zdravotní stav zlepší.

„Pokud pacienty rozdělíme podle pohlaví, u mužů je zásadní překážkou v návštěvě zubaře strach. Odpovědělo tak 27 % z nich. Největší skupině žen brání v absolvování kontroly chrupu očekávaná finanční náročnost ošetření,“ uzavírá Simona Měřinská z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

Důvod nenavštívení zubaře podle pohlaví (v %)

2205zubar2

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru