Nepovedený most na D7 se bude bourat do pátku. Stavba nového pak začne za tři dny
Bourání mostu u Postoloprt. Foto Michal Hrdlička
Zajímavosti

Louny, Postoloprty – Bourací práce nového nepovedeného silničního mostu na stavbě dálnice D7 u Postoloprt budou trvat do pátku tohoto týdne, tedy do 20. dubna. Hned v pondělí pak mají začít práce na výstavbě dalšího mostu, který už bude splňovat potřebné normy.

Na dotaz naší redakce to ve středu uvedl Jan Studecký, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR. Nedokončený most musel být zbourán kvůli tomu, že při kontrole se objevily konstrukční chyby – jeho malá odolnost proti rozmrazovacím směsím, která by výrazně zkrátila jeho životnost.

„Bourací práce budou dokončeny ke 20. 4. 2018 a výstavba nového mostu bude zahájena 23. 4. 2018. Zhotovitel nám předložil detailní harmonogram, kde jsou definovány termíny na přejímku bednění, výztuže a následné betonáže jednotlivých konstrukčních prvků mostu tak, aby nebyl ohrožen termín dokončení stavby celého úseku silnice v srpnu 2018,“ uvedl Jan Studecký.

Kontrola stavby ze strany ŘSD probíhá podle něj prakticky každý den. Zajímavé je, že závady kolem vyrůstajícího mostu byly zjištěny už na konci roku 2017. „Nevyhovující zkoušky jsme měli k dispozici už koncem loňského roku. Zhotoviteli jsme pak vydali pokyn k předložení návrhu opatření v rámci zjištěné neshody. Po několika jednáních zhotovitel usoudil, že není schopen zajistit požadovanou životnost, která je stanovena ve smlouvě, a přistoupil k demolici a následné výstavbě nového mostu,“ upřesnil Jan Studecký.

Bourání mostu, který byl postaven zhruba z poloviny své délky, začalo minulý týden v úterý. O problémech a neobvyklé situaci jsme jako první informovali ZDE. Potom případ zaujal i mnoho dalších médií.

Demolice mostu má stát podle odhadů přibližně tři miliony korun. „Náklady bude hradit zhotovitel,“ řekl Jan Studecký. Vyskytl se někdy v minulosti v České republice nějaký podobný případ? Eviduje ŘSD něco takového, že by se musel zbourat ještě nedodělaný most nebo jiný podobný prvek většího rozsahu a významu ještě před dokončením stavby kvůli tomu, že nevyhovovaly normám? „Na žádný takový podobný případ u nás si nevzpomínám,“ uzavřel Jan Studecký.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru