V Českém středohoří se pravděpodobně objevil vlk
Přítomnost vlka ještě musí ověřit testy. Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

Ústecký kraj - Napadení a usmrcení většího počtu ovcí a jehňat v lokalitách Lbín a Babiny I. u Litoměřic šetří Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, regionální pracoviště Správa CHKO České středohoří. S vysokou pravděpodobností se jednalo o útok vlka, definitivní výsledky budou ale po provedení genetických analýz.

Výskyt vlků na území severních Čech je výsledkem přirozeného šíření vlka ze Saska, kde se momentálně vyskytuje třináct rozmnožujících se smeček. Vlci se dlouhodobě pohybují na Šluknovsku a v okolí Doks, jednotlivá pozorování jsou zaznamenána také z oblasti Jizerských, Lužických a Krušných hor. Vlci žijí v rodinných smečkách o velikosti 5-10 kusů, roční až dvouletá mláďata pak smečku opouštějí a hledají si nová teritoria. Vzhledem k blízkosti zmiňovaných lokalit je vysoká pravděpodobnost výskytu vlků i v CHKO České středohoří.

„Přestože jsme až do současného incidentu nezaznamenali žádné škody způsobené vlkem, o této problematice jsme zemědělce z okresu Ústí nad Labem a Děčín informovali již na lednovém semináři. Další seminář chystáme na 22. května a budeme na něm mluvit jak o zabezpečení chovu, tak o kompenzacích případné škody,“ vysvětluje Petr Kříž z AOPK ČR, ředitel regionálního pracoviště správa CHKO České středohoří.

Vlk patří mezi zvláště chráněné živočichy podle naší i evropské legislativy. Není možné jej lovit, stát proto chovatelům vyplácí náhrady škod.

„Pro naši krajinu jsou potřeba jak hospodářská zvířata, která ji pomáhají udržovat, tak vlci. Jejich kořistí jsou totiž především velcí kopytníci, jako jelen, srnec či prase divoké, kteří způsobují velké škody lesníkům i zemědělcům. Stát chovatelům hradí škody , které vlci na hospodářských zvířatech mohou způsobit, a zároveň poskytuje dotace na zabezpečení stád,“ dodává Petr Kříž.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru