Ústecký kraj - Veterináři bijí na poplach! Na český trh se z Německa dostalo několik desítek kilogramů solených sušených ryb druhu plotice obecná, u nichž je podezření na obsah nebezpečného jedu botulotoxinu. Inspektoři Státní veterinární správy informaci od německých dozorových orgánů obdrželi prostřednictvím systému rychlého varování "RASFF."

Na český trh se dostaly sušené ryby plné jedu. Foto: Státní veterinární správa

Podle informací z Německa se měly u tamního konzumenta výrobku projevit příznaky otravy botulotoxinem (botulismu). Analýza vzorků ukázala přítomnost genů pro tvorbu botulotoxinu typu E. Momentálně probíhá podrobnější testování.

"Z důvodu předběžné opatrnosti přistoupil německý distributor k dobrovolnému stažení i dalších šarží, které byly mj. distribuovány i do České republiky. Stahování je pod dozorem Státní veterinární správy," vysvětluje Petr Pejchal.

IDENTIFIKACE VÝROBKU:

POPIS POTRAVINY: Sušené plotice (složení: Rutilus rutilus, sůl)

DISTRIBUTOR: Monolith Süd GmbH, Ohmstr. 7, 71083 Herrenberg

Na český trh směřovaly šarže označené datem minimální trvanlivosti:

06.11.2016
20.11.2016
01.01.2017
29.01.2017
22.02.2017

Podle informací inspektorů veterinární správy směřoval výrobek v České republice k celkem devíti příjemcům, kteří již byli dodavatelem o případu informováni a výrobek stahují z prodeje. Do České republiky bylo doručeno pouze 54 kg výrobku. Spotřebitelům, kteří by ještě měli výrobek doma, doporučujeme vrácení v místě prodeje.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru