Zákon zmetek: Nakoupíte si dnes, nebo ne? Proč je tento svátek jiný?
Ilustrační foto
Zajímavosti

Ústecký kraj, ČR – Některé státní svátky jsou pravděpodobně nadřazené jiným, nebo některé památné dny nejsou památné dostatečně. Jak lze jinak dostatečně vysvětlit zmatečný zákon, dovolující v některé svátky mít otevřeno v supermarketech, zatímco v jiných musí zůstat velkoprodejny zavřené?

Co říká o 17. listopadu Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě? Podle něj mohou mít prodejny, jejichž prodejní plocha přesahuje 200 m, otevřeno. Dnes si tudíž v supermarketech, prodejnách nábytku či hraček a dalších velkých obchodech můžete nakoupit. To stejné platí pro první květnový svátek či na Den slovanských věrozvěstů a Den upálení mistra Jana Husa v červenci.

Naopak zavřeno musí být na 1. leden - Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. květen - Den vítězství, 28. září - Den české státnosti, 28. říjen - Den vzniku samostatného československého státu, 24. prosince od 12 hodin, 25. prosince - 1. svátek vánoční a 26. prosince - 2. svátek vánoční.

Odpůrci zákona argumentují tím, že jej zákonodárci dostatečně nevysvětlili a nezveřejnili argumenty, proč v některé svátky musí být otevírací doba omezená a v jiné ne. Také hovoří o diskriminaci lidí, kteří chtějí během svátku pracovat. Může jít totiž o vítanou příležitost, jak si více vydělat. Jde také o diskriminaci vybraných firem a zvýhodňování malých obchodníků.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru