Plicní lékaři otevírají své ordinace. Kašlete a zadýcháváte se? Přijďte se nechat vyšetřit
Ilustrační foto. Zdroj: www.plicnifibroza.cz
Zajímavosti

Ústecký kraj – Devět specializovaných pneumologických ambulancí v Ústeckém kraji se zapojí do Světového týdne Idiopatické plicní fibrózy (IPF). Dvacátého září otevřou ve své ordinační době dveře zájemcům o preventivní vyšetření.

Rizikovou skupinou s možným výskytem IPF jsou lidé nad 45 let, častěji muži, kteří se snadněji i při menší námaze zadýchávají. Zákeřná a nenápadně začínající plicní nemoc ročně v České republice usmrtí desítky pacientů. Poškozuje plicní sklípky, zajizvuje je, plíce tuhnou a takto nemocný se nemůže nadechnout. Pokud je onemocnění diagnostikováno včas a je nasazena léčba, může pacient vzdorovat roky a zvyšuje se jeho šance, že se dočká transplantace plic. Při objevení nemoci v pokročilém stádiu už léčbu nejde nasadit. Bez léčby IPF obvykle zabíjí do tří let.

„Velká část pacientů nepovažuje zpočátku pokašlávání a zadýchávání za příznak těžké nemoci, ale za projev stárnutí, ztráty kondice či následek kouření a návštěvu odborníka oddalují. Průběh nemoci lze přitom zpomalit nebo zastavit včasným nasazením léčby,“ upozorňuje lékařka Martina Vašáková, přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice v Praze.

Celé vyšetření nepřesáhne dobu dvaceti minut. „Lékař si promluví s návštěvníkem ambulance o potížích, zeptá se na rodinu a nemoci, koníčky, zda kouří a v jakém prostředí pracuje. Poté si příchozího poslechne, změří tlak, puls, nasycení kyslíkem, provede spirometrii, která ukáže, jaká je kapacita plic. Součástí vyšetření je poslech fonendoskopem na zádech v místě, kde jsou dolní části plic. IPF je totiž možné jasně určit z charakteristického zvuku dechu, připomínajícího odepínání suchého zipu,“ říká předsedkyně ambulantních pneumologů MUDr. Ivana Čierná Peterová.

Ambulance v Ústeckém kraji, které budou IPF 20. září vyšetřovat:

  • Děčín WF Hospital s.r.o. MUDr. Wurstová Kateřina U plovárny 1190/14
  • Litvínov Plicní ambulance MUDr. Veselovská Vlasta Žižkova 151
  • Louny Plicní ambulance MUDr. Michala Červená Šulcová Pod nemocnicí 2503
  • Lovosice Medijen MUDr. Jenšovský Viktor Terezínská 487/71
  • Most Plicní ambulance Most MUDr. Smítková Miroslava J. E. Purkyně 270/5
  • Roudnice n/L Plicní ambulance, Podřipská nemocnice s poliklinikou prim. MUDr. Potočková Libuše, Šnelerová Blanka Alej 17. listopadu 1101
  • Teplice Plicní středisko Teplice MUDr. Holubová Hana MUDr. Holub Stanislav U nádraží 9
  • Ústí nad Labem TRN středisko s.r.o. MUDr. Kortosová Alena Herbenova 794/4
  • Žatec Hrudní ambulance s.r.o. MUDr. Masroor Ali Komenského alej 304

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru