Zdravotní klauni pomáhají dětským pacientům v nemocnicích
Foto: ČEZ
Zajímavosti

Ústecký kraj - Více než 3 500 klauniád v 64 nemocnicích, 7 domovech pro seniory a jednom hospici; taková je roční bilance 86 profesionálních Zdravotních klaunů, jejichž působištěm je celá Česká republika. Sdružují se v rámci neziskové organizace Zdravotní klaun, o. p. s., přičemž rozdávají neuvěřitelné množství radosti a smích tam, kde zrovna moc do smíchu není.

Zlepšují tak zhoršený psychický stav malých pacientů způsobený nejen nemocí, ale také izolací od okolního světa. Prostřednictvím aplikace EPP – Pomáhej pohybem, přibylo nedávno díky podpoře veřejnosti na účtu této obecně prospěšné společnosti 70 000 korun od Nadace ČEZ.

„V průběhu roku absolvují naši Zdravotní klauni minimálně osmdesát návštěv na dětských lůžkových odděleních v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem a nemocnici v Mostě. Konkrétně do druhé jmenované dojíždějí každý čtvrtek, přičemž na rozveselení dětí mají tři hodiny. Dokáží ovšem pobavit i zdravotnický personál, který se tak přirozeně zapojuje do jejich improvizací. Děkujeme všem za podporu prostřednictvím nadační aplikace EPP – Pomáhej pohybem, můžeme tak finančně podpořit právě mostecké zdravotní klauniády,“ říká za o.p.s. Zdravotní klaun manažerka komunikace Kateřina Procházková.

2107klauni2

Zdravotní klauni jsou vždy dva. Konkrétně v Mostě se sešli doktor Štětka (Radim Madeja) a doktor Evžen Hustoles (Richard Fiala). Oba se navzájem perfektně doplňovali a dokázali pobavit jak děti, tak jejich rodiče. Veškerá jejich komunikace s okolím byla hlavně o momentálním nápadu a následné slovní improvizaci. Slova „se sešli“, jsou přitom na místě.

2107klauni3

„Já to dělám devět let a kolega Štětka ještě o rok déle. Je to ovšem naše vůbec první společná klauniáda,“ poznamenal doktor Hustoles. „Vystupujeme vždy ve dvojici, jenže já momentálně vzhledem k dovoleným nikoho nemám, tak jsem pozval kolegu z Prahy, aby mi při vizitách asistoval. Alespoň se podíval teoreticky domů, neboť v mostecké nemocnici se doopravdy narodil,“ doplnil doktor Štětka, jehož lze defakto považovat i za primáře. Koordinátorem týmu Zdravotním klaunům na severu Čech je totiž právě on.

2107klauni4

„Profesionální Zdravotní klauni jsou považováni za účinnou součást léčebného procesu. Jejich pravidelné návštěvy přispívají ke zlepšení psychického a tím i zdravotního stavu malých pacientů. Jsme proto rádi, že díky sportující veřejnosti a dalším uživatelům aplikace EPP – Pomáhej pohybem, jsme mohli organizaci Zdravotní klaun, o. p. s., finančně podpořit,“ uvedla Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ. Vyslovila i velké uznání všem Zdravotním klaunům, kteří navštěvují nemocniční oddělení všeho druhu. S některými malými pacienty se proto setkají jen jednou, jiné naopak potkávají celé roky. Přicházejí za nimi vždy v kostýmu s bílým pláštěm a červeným nosem. Improvizované legrácky doplňují hudebními nástroji a dalšími rekvizitami.

2107klauni5

„Ano, vše je z naší strany vyložená improvizace. Nikdy nevíme, kdo a co na nás po vstupu do nemocničního pokoje čeká. Samozřejmě sestřičky nám dají instrukce, ale dětská duše, zvláště ta nemocná, je nevyzpytatelná,“ zamyslel se doktor Štětka, který je mimo jiné i držitelem Ceny Thálie. A co na to doktor Hustoles? Ten zrovna drcnul do odkládacího stolku a shodil z něj skleněnou lahev na pití. Ta se pochopitelně po dopadu na podlahu rozletěla na několik kusů. „Jéje, střepy. Štěstí, budeme mít všichni štěstí,“ smál se a poskakoval nad zbytky lahve. Stejně tak jančil, když vybíhal z pokoje pro smetáček a lopatku. Maminka s nemocnou Viktorkou se smály. A o tom ta improvizace vlastně je, právě v tom tkví její veliké „léčebné“ kouzlo…

Autor: Ota Schnepp, ČEZ

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru