VIDEO: Automotoklub varuje: Dvě dětské autosedačky jsou smrtelně nebezpečné!
Test autosedaček. Zde se sedačka Recaro odtrhla od základny při čelním nárazu. Foto: ADAC
Zajímavosti

ČR - Nárazové zkoušky dětských autosedaček, které provádí německý autoklub ADAC a testovací společnost Stiftung Warentest, ukázaly extrémně nebezpečné autosedačky. Upozornil na to český automotoklub ÚAMK.

"Důrazně nedoporučujeme nákup dvou typů autosedaček, které při nárazu mohou zabít vaše dítě. To vše ukázal právě probíhající test více než dvaceti dětských autosedaček, kde výsledky všech testovaných vzorků budeme znát až v říjnu. Toto je však tak závažné zjištění, že nešlo nechat bez povšimnutí," uvádí ÚAMK.

U modelu Recaro Optia se základnou SmartClick došlo při čelním nárazu v 64 km/h k oddělení dětské autosedačky i s dítětem ze základny a katapultování směrem na místo spolujezdce. Tento výrobce navíc propadl již podruhé v testu za poslední dva roky! Také loňská verze se při stejném testu utrhla ze základny Recarofix.

Druhá životu nebezpečná sedačka je Jané Grand modelový rok 2017. U ní při čelním nárazu v 64 km/h nevydržely bezpečnostní prvky (Izofixové kotvy), kterými ji lze připevnit k Izofixovým bodům ve vozidle.

1907testsedacky

Sedačky Jané Grand a Recaro Optia. Foto: ADAC

Obě společnosti zatím nedokáží vysvětlit, proč k události došlo. Firma Jané dočasně zastavila prodej modelu Grand a zahájila hloubkovou kontrolu svého výrobku a postupů výroby.

Co mají uživatelé dělat?

Ti co mají zakoupen daný model autosedačky, by měli okamžitě kontaktovat prodejce a přestat užívat tento typ dětské autosedačky. Je životu nebezpečný!

Video

https://www.youtube.com/watch?v=jgVmpUmOrrU

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru