Želvy mají nové a ideální venkovní terárium, už se nebudou schovávat před návštěvníky
U zmodernizované expozice je nové jezírko se želvami bahenními. Foto: jip
Zajímavosti

Chomutov – Zoopark Chomutov dnes představil veřejnosti další nově přebudovanou expozici. První návštěvníci již mohli projít tunelem, který zastřešil zmodernizovaná venkovní terária u pavilonu plazů. Navazuje na něj nové jezírko pro želvy bahenní.

U terária vyrostla umělá skála, v ní tunel, který před venkovní expozicí vytváří velice příjemné klima. V tunelu je možné skrze skla terárií obdivovat všechny čtyři evropské druhy želv suchozemských. Hned u vstupu je terárium se zmijemi obecnými. „Lidé si často pletou zmiji a užovku a zbytečně neškodné plazy zabíjejí. Myslím, že když budou mít u nás zmiji obecnou pěkně na očích, už se nestane, že by si ji v přírodě spletli a případně ublížili nevinnému zvířeti," doufá ředitelka zooparku Věra Fryčová. Chovatel plazů Jaroslav Staněk doufá, že v blízké budoucnosti bude moci zoo odchovat přírůstky. V teráriu jsou momentálně tři samci a jedna samička.

Při otevření expozice kolem právě procházely děti s učitelkami, které si tak jako první mohly novou expozici prohlédnout. Nadšené byly hlavně z venkovního jezírka. „V jezírku je momentálně 11 kusů želv bahenních, 3 samci a 8 samiček. Jezírko jim skýtá naprosto perfektní podmínky. Má různé stupně hloubky, v té největší mohou želvy přečkat i zimu. V rohu je zátiší s rákosím, kde se mohou v případě potřeby schovat. Ve vodě je položen kmen, který částečně vykukuje nad hladinu. Želvy se na něm rády vyhřívají a velmi snadno z něj sklouznou do vody," popisuje nové prostory chovatel plazů Jaroslav Staněk a dodává, že tím, že se želvy cítí v tomto prostředí v bezpečí, mohou je návštěvníci zooparku pozorovat v bezprostřední blízkosti.

zoo otevření terária stříhání

Ředitelka zoo Věra Fryčová přivítala první návštěvníky zmodernizované expozice venkovního terária. Foto: jip 

I zmodernizovaná terária pro suchozemské želvy a plazy poskytují zvířatům mnohem příjemnější životní podmínky. V teráriu pro želvy je nyní hned 23 kousků. „Jsou to zástupci všech čtyř suchozemských evropských druhů – tedy želva zelenavá, vroubená, stepní a žlutohnědá," doplnil Staněk. Velké terárium vzniklo spojením dvou menších.

zoo otevření terária želvy 1

Práce na přestavbě expozice začaly už loni v létě. Zoo do modernizace prostoru investovala cca 2,3 milionu korun. Z hlediska chovu byla terária stále vyhovující, ale nebyla příliš atraktivní a z technického hlediska měla do ideálu také daleko. „Jde o méně náročná zvířata, která se dají chovat i doma v malých teráriích, ale my jsme zoologická zahrada, u nás by měly mít daleko lepší podmínky," vysvětluje původ myšlenky na renovaci expozice zooparku Věra Fryčová. K tomu, že zoo k modernizaci přistoupila, pomohlo i setkání ředitelky s odborníkem Jiřím Gábrišem, který patří mezi specialisty se světovým renomé. Tem popsal dva nejdůležitější aspekty proměny. „Bylo například zřejmé, že v létě se v původním prostoru želvy přehřívaly, protože zde nebylo žádné zastínění. Želvy se proto zahrabávaly do písku a přes léto je tak návštěvníci téměř neviděli. Chtěl jsem vytvořit příjemné prostředí jak pro želvy, tak pro návštěvníky, takže vytvořit tunel, který vypadá jako vytesaný do skály, byl logický začátek. Druhým zásadním bodem bylo vybudování venkovního jezírka pro želvy bahenní," vysvětluje Jiří Gábriš. Ředitelka Věra Fryčová dodala, že do tunelu chce zoo umístit ještě lavičky, aby mohli návštěvníci v příjemném přítmí při pozorování želv a plazů posedět.

zoo želvičky

S Jiřím Gábrišem chce zoo v navázané spolupráci pokračovat. „Rádi bychom přes zimu zmodernizovali i vnitřní expozice terária," přeje si Věra Fryčová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru