ZAJÍMAVOST: Běžce uhranula houževnatost stromu uvězněného v betonovém sloupu
Foto: Jan Tojnar
Zajímavosti

Litvínov, Háj u Duchcova – Soutěž Strom roku každý rok seznamuje veřejnost se zajímavými stromy, které v Česku rostou. Většinou jde o impozantní jedince, kteří vévodí svému okolí. Anebo jde o stromy, které rostou a sílí navzdory svému nepříznivému prostředí. Případně jde o dřeviny se zajímavým příběhem. Jeden takový, který v sobě spojuje poslední dva zmíněné důvody, objevil při lesních toulkách Jan Tojnar. Nazvaj jej Hájský vězeň.

„Objevil jsem ho loni v létě a natolik mě ohromil, že jsem se ho rozhodl nominovat do ankety Strom roku 2023," začíná své vyprávění Jan Tojnar, orientační běžec a pořadatel řady závodů s orientační tematikou. Právě při výběru lokality pro mistrovství České republiky v horském orientačním běhu 2022 na ojedinělý strom narazil. „Necelé dva kilometry východně od cisterciáckého kláštera v Oseku, v katastru obce Háj u Duchcova, jsem našel jasan ztepilý, uvězněný uvnitř železobetonové konstrukce sloupu bývalého důlního elektrického vedení. Strom, který si prostě umínil, že vyroste zrovna tady, betonu navzdory," popisuje první "setkání".

I přes omezené životní podmínky dosahuje jasan do zhruba patnáctimetrové výšky, a zjevně prosperuje. Dokonce se mu na několika místech povedlo svůj železobetonový krunýř úspěšně narušit. Jan Tojnar vytvořil stromu webové stránky a kandidaturu podal minulý týden. Získal podporu obce, Lesů ČR, Destinační agentury Krušné hory a Českojiřetínského spolku. Strom také zkontroloval pracovník Lesů ČR, který odhadl jeho stáří na 60 let.

Z doprovodného textu je patrné, že houževnatost dřeviny, která po řadu let roste navzdory nepříznivému prostředí, Jana Tojnara zaujala: „Zázrak přírody, jaký asi nikde jinde než tady u nás na severu nepotkáte, mne naplnil smíšenými pocity. Radost z toho, jak si přírodní síly dokážou poradit se vším, co jim člověk postaví do cesty, mi kazily pochyby, zda své vězení bez cizí pomoci přežije. V každém případě příběh tohoto listnáče symbolicky odráží obraz drsné a zároveň úžasně krásné krajiny severních Čech. Proto jsem se tento jasan rozhodl nominovat do soutěže, jako reprezentanta všech místních dřevin, které to s námi lidmi občas nemají jednoduché. Samy si postěžovat nemohou, nicméně některé jejich osudy jsou natolik zajímavé, že jsem neodolal a alespoň pár jich zpracoval do internetového článku Němí krušnohorští hrdinové.

V anketě Strom roku 2023 veřejnost svými hlasy přisoudí vítězství stromu, který je daný rok nejvíce zaujal. Pořadatelé z nominovaných vyberou deset zástupců, z nichž hlasující budou od 24. července do 8. října vybírat vítěze. Snad se mezi těmito zástupci objeví i Hájský vězeň.

Hájský vězeň 1

Hájský vězeň 2

Jasan rostoucí v betonovém sloupu nazval Jan Tojnar Hájský vězeň. Foto: Jan Tojnar

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru