Námořník, zahradník i koledník. Muž z dřevité vlny mění svou podobu podle toho, co se děje v zámku
Miluška Dvořáková připravila tentokrát dekorace do fotokoutku tak, aby se na ně děti mohly i posadit. Foto: Dáša Wohanková
Zajímavosti

Litvínov – Nádvoří zámku Valdštejnů v těchto dnech zdobí cirkusová zvířátka. Nechybí slon, lev, tygr či opice. Po stromě se plazí obrovský had. V neděli, když byl v zámku dětský den, instalovaly pracovnice propagace k lípě ještě ohnivý kruh a pódium, aby se děti jako siláci mohly fotit s „dvousetkilovou“ činkou. Fotokoutky s výzdobou z dřevité vlny tvoří průvodkyně Miluška Dvořáková.

Tradice výroby dekorací z dřevité vlny do fotokoutku se začala psát na podzim roku 2020, když začal druhý lockdown. „Už jsme tušily, že zámek bude zavřený dlouho, že nepůjde jen o pár dní. Abychom lidi nějak povzbudily, připravily jsme s kolegyněmi pro ně fotokoutek na nádvoří zámku, které chodila Dáša Wohanková každý den odemykat, aby se mohli aspoň při procházce něčím potěšit,“ vzpomíná Miluška Dvořáková. Tehdy vyrobila jako první dekoraci ovečky. O Vánocích se prostor doplnil o tradiční sáňky a Miluška Dvořáková již pracovala na dalších výrobcích.

had

Aktuálně je fotokoutek laděn k příležitosti oslav dne dětí. Tématem dětského dne v zámku Valdštejnů byl cirkus. 

Miluška

Miluška Dvořáková připravuje i další dekorace do fotokoutku.

Protože fotokoutek měl obrovskou odezvu, rozhodlo se, že se budou připravovat dekorace i dále. Tematicky buď podle chystané akce, nebo podle výstavy, která v tu chvíli byla v zámku. „Není to celé jen má práce. Dáša Wohanková vždy přijde se zajímavým nápadem a já to pak vyrobím,“ říká se skromným úsměvem Miluška Dvořáková.

Králíci

Zajíčci jsou jako živí.

Slepičky

O slepičky projevila zájem celá řada lidí.

lišky

Lišky vyrobila Miluška Dvořáková do fotokoutku, když byla v zámku výstava Malý princ Elišky Podzimkové.

Když měla v zámku výstavu Malý princ Eliška Podzimková, vyrobila tedy lišky. Když se připravovalo Imaginárium bratří Formanů, ladila výzdobu taktéž tematicky. „Rozhodly jsme se podle obřího pexesa vytvořit postavu námořníka. Šlo tehdy jen o horní část těla – bez rukou a nohou. Na Oslavu sklizně a řemesel jsem jej předělala na zahradníka a o Velikonocích se z něj stál koledník. Už plnohodnotný s celým tělem,“ popisuje průvodkyně. Koledníkovi dokonce šila Dáša Wohanková košili.

Postava v životní velikosti tak má stále nové uplatnění. Nadšené jsou děti i dospělí. Někteří si zprvu myslí, že na lavičce sedí skutečný muž. „Paní, která se na nádvoří chodí fotit pravidelně, posílala fotky kamarádce na Moravu. Vyprávěla pak pobaveně, že si mysleli, že ten muž je živý,“ potvrzuje průvodkyně.

Námořnický 2022 A

Námořník měl pouze horní část těla...

zahradník 2

Zahradníkovi už nesměly chybět nohy, aby mu mohla čouhat sláma z bot.

sníh koledník se zvířátky 2

Koledníkovi ušila Dáša Wohanková parádní košili.

Postavičky tvoří nejprve tak, že zmačká papír a vytvaruje jej do požadované formy. Tu pak oblepí lepicí páskou, aby dekorace vydržela i deštivé počasí. „Když jsem měla hotový základ námořníka, ještě pouze z papíru, vypadalo to jako busta. Dáša Wohanková se pak rozčilovala, kdo si dovolil přemístit do skladu sochu od Stanislava Hanzíka, že se s nimi nemůže vůbec z výstavní síně hýbat. To mě opravdu potěšilo,“ dodává Miluška Dvořáková.

Miluška papír

Některé dekorace jsou vyztužené drátem. Protože ale děti měly tendenci si na zvířátka sedat, ta cirkusová jsou už bez drátů.

Miluška dřevitka

Hotová forma z papíru se již obaluje dřevitou vlnou.

Hotovou formu následně obalí dřevitkou a omotá potravinářským provázkem. V případě potřeby ještě nastříká barvou. Detaily jako obličej ocas atd. jsou z papíru. Obrázky nestahuje průvodkyně z internetu. Vše sama nakreslí, naskenuje, vytiskne a zataví do folie. Například oči námořníka jsou neuvěřitelně věrné. Pokud tato postava není zrovna vystavena ve fotokoutku, je uklizena ve skladu, což způsobuje úsměvné situace. „To jdete něco vyzvednout do skladu a máte téměř infarkt. Vstoupíte do místnosti, kde víte, že nikdo nemá být a tam sedí chlap!“ vypráví další průvodkyně Milana Štveráčková. Nachytal se takto téměř každý z kolegů, když připravily postavu do kanceláře v zámku.

Přestože ještě nezačalo ani léto, Miluška Dvořáková již pracuje na třech králích, aby byli hotoví před Vánoci. „Je to poměrně pracné, mám polovinu první postavy,“ vysvětluje průvodkyně. Tři králové doplní Josefa a Marii s Ježíškem v jesličkách, které vyrobila loni. „Na leden plánujeme k lišce doplnit jelena a třeba výra a udělat fotokoutek i edukativní. Děti budou hádat, které stopy k jakému zvířeti patří, a určovat, čím se dané zvíře živí,“ prozrazuje Miluška Dvořáková.

Josef a marie

K Marii s Josefem přidělá Miluše Dvořáková i tři krále. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru