Energetickou maturitu ovládli středoškoláci z Ústí nad Labem
Foto: Ota Schnepp, ČEZ
Zajímavosti

Ledvice – V pořadí již dvanáctá, ovšem historicky teprve druhá Energetická maturita pro středoškoláky z partnerských škol Skupiny ČEZ proběhla v Elektrárně Ledvice. Její účastníci se během tří dnů seznámili se vším, co souvisí nejen s klasickou výrobou energie, ale v rámci Čisté Energie Zítřka i s obnovitelnými výrobními zdroji.

Kromě řady odborných přednášek absolvovali studenti několik exkurzí do provozu a pochopitelně i závěrečný „maturitní“ test. Nejlépe přitom zúročila nově nabité vědomosti trojice mladíků ze SPŠ Resslova v Ústí nad Labem.

Všeobecné informace o elektrárně a seznámení se s jejím provozem jsou vždy hlavní náplní Energetické maturity. Znamená to, že i její letošní účastníci absolvovali v Informačním centru Elektrárny Ledvice různé přednášky, během nichž je lektoři z řad zkušených provozních zaměstnanců a vedení elektrárny zasvětili do tajů výrobních i nevýrobních provozů. Všichni rovněž zavítali na prohlídku výrobního bloku s ekologickým fluidním spalováním a výrobního bloku 6 (tzv. Nový zdroj), který je označován jako vysoce ekologický a jeden z nejmodernějších v Evropě. „Energetická maturita se sice hlavně týká ze studijních důvodů klasiky, ovšem i v Elektrárně Ledvice již vyrábějí ekologicky čistou energii. Mají zde na odtoku z retenčních nádrží technologie likvidace odpadních vod čtyři odvalovací turbíny s bateriovým úložištěm, další zajímavostí je pokusný solární park s různými druhy fotovoltaických panelů. Účastníci maturity se tak v praxi seznámili i s obnovitelnými zdroji energie a co bude dál, až nastane definitivní konec uhlí,“ doplňuje Martin Klacián, náborový specialista Skupiny ČEZ.

2703cezkz3

Foto: Ota Schnepp, ČEZ

„Za mne i ostatní kolegy z pedagogického doprovodu patří jednoznačně palec nahoru. Důležité je, že se žákům věnují odborníci z bohatými provozními zkušenostmi, kteří je provedou místy, s nimž je předtím prostřednictvím prezentací seznámili. Energetická maturita tudíž slučuje hned na místě teorii s praxí. Neméně důležité také je, že se dozví, co bude dál po uhlí. Další veliké plus patří možnosti vše si nafotit, takže mají vlastí ilustrační materiál pro další studium a my pro výuku. Pro ČEZ je pak důležité, že tímto způsobem může získat progresivní odborníky na středoškolské pozice, pokud se maturanti rozhodnou, věnovat se dál energetice v rámci této společnosti,“ poznamenal učitel Ivo Petříček ze Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné školy Liberec. Byla to jeho již patnáctá pedagogická účast na maturitě, a to včetně těch distribučních v Hradci Králové.

2703cezkz4

Foto: Ota Schnepp, ČEZ

Jeho slova byla defakto přímou nahrávkou na ředitele Elektrárny Ledvice Miroslava Svobodu: „Energetická maturita hraje v případě účastníků velikou roli. Jednak získávají cenné body do Motivačního programu Prokopa Diviše v režii ČEZ Distribuce a hlavně může ovlivnit jejich rozhodování, co dál po opravdové maturitě. Třeba je nasměruje k dalšímu studiu na vysoké školy technického zaměření, nebo rovnou zakotví na nějaké středoškolské pozici v energetice, byť ne třeba přímo ve Skupině ČEZ. A co si budeme povídat, energetika jako taková dnes mladou krev nutně potřebuje.“ Ředitel Svoboda byl proto rád, že se Energetická maturita v „jeho“ elektrárně konala již podruhé. „Opět se všem věnovali naši provozní zaměstnanci, vesměs přímo vedoucí odborů či oddělení.“

2703cezkz5

Foto: Ota Schnepp, ČEZ

Energetické maturity v Elektrárně Ledvice se zúčastnilo celkem čtyřiadvacet žáků, a to z ESOZ Chomutov, SPŠ Ústí nad Labem, SPŠ Ostrov, SŠ stavební a strojní Teplice, SPŠ Liberec a SŠT Most. „Z těchto partnerských škol dorazí vždy ti, co mají vážný zájem o fyziku a další přírodovědné předměty. Mnozí také chtějí po opravdové maturitě dál studovat na některé z vysokých škol technického zaměření. Zájem o prožití tří dnů v elektrárně, ať již v minulosti v Tušimicích nebo Prunéřově a nyní v té ledvické je přitom takový, že mnohdy musí pedagogové i mezi těmi nejlepšími žáky opravdu vybírat ještě ty lepší z nejlepších,“ doplňuje Martin Klacián s tím, že ve finále letošní Energetickou maturitu, byť s mírnými bodovými a časovými rozdíly složili všichni úspěšně.

A kdo se stal po absolvování závěrečného testu Králem energetické maturity 2023? Absolutní vítězství patřilo Karlu Matouškovi ze SPŠ Resslova v Ústí nad Labem. Na druhém místě skončil Matěj Masopust a třetím byl František Škop, oba z téže školy. Dalšími dvěma oceněnými byli na čtvrté pozici Miroslav Klenc ze Střední školy stavební a strojní Teplice a na páté Jiří Buršík ze SPŠ Liberec.

2703cezkz1

Pětice nejlepších – V pokleku zleva král Energetické maturity Karel Matoušek a druhý Matěj Masopust. Stojící zleva: František Škop, který skončil na třetím místě. Dále s diplomy čtvrtý Miroslav Klenc a pátý Jiří Buršík. S palcem nahoru Petr Jirava, expert provozu, údržby a rozvoje B6 660 MW, který jim předával ceny a diplomy. Zároveň byl i jedním s odborných průvodců a autor závěrečného zkušebního testu. Foto: Ota Schnepp, ČEZ

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru