ROZHOVOR: Rekultivovaná krajina pod Krušnými horami by jednou mohla konkurovat nejznámějším přírodním parkům ve světě
Okolí lomu ČSA a probíhající rekultivace. Součástí jsou už nyní i sukcesní plochy. Foto: e-deniky.cz
Ústí nad Labem

Mostecko – Příroda má dostat větší šanci dokázat, jak se sama popere s obnovou krajiny po těžbě uhlí. Říká se tomu sukcese a několik takových ploch na Mostecku již je. Odborníci vítají nečekané výsledky. Navíc tu může být ještě jeden efekt pro ekonomiku regionu: Divoká příroda může lákat do okolí více návštěvníků. Jak se na obnovu krajiny po těžbě a přínos pro turismus dívá ředitelka Destinační agentury Krušné hory Petra Fryčková?

Paní ředitelko, za hranicemi v Německu již mají se sukcesními plochami své zkušenosti. Jak vypadá turismus v rekultivované krajině tam?

Mostecko by mohlo jednou směle konkurovat těm nejznámějším světovým přírodním parkům. Pokud by příroda v posttěžební krajině dostala prostor, jak v poslední době naznačují ekologové z Agentury ochrany přírody a krajiny a akademici z České zemědělské univerzity, turistický ruch by na tom jen vydělal. Naši sousedé tuto příležitost využili bezezbytku. Němci mají přírodě blízkou ekologickou formu obnovy krajiny zasažené činností člověka přímo ukotvenou v zákoně. A tamní krajině to nadmíru svědčí. V německé Lužici si na novodobé divočině, která vzniká při obnově krajiny řízené výhradně přírodou, postavili celý turistický ruch. Lužický park, kde mohou návštěvníci sukcesi, jak ekologové nazývají přirozený vývoj obnovy krajiny, obdivovat, je hojně navštěvovaný. Lidé tu mají možnost pobývat v přírodě, která se vyvíjí bez zásahu člověka. Je to zajímavé pro poznání, je to osvěžující změna oproti upraveným parkům a je to navíc velmi pěkné. Těším se, že by jednou mohlo Mostecko přitahovat turisty stejně, jako Lužice.

Sukcesní plochy nejsou novinkou ani na Mostecku. Vznikají na rekultivacích, ale jsou i u jezera Most. Lidé je tam obdivují. Co je na nich tak přitažlivého?

Lidé svůj volný čas chtějí trávit aktivně. Jezero Most nabízí celou řadu vyžití a je jednou z největších atraktivit celé destinace. Lidé tu mohou sportovat, koupat se, najdou tu občerstvení. Když už se ale někdo rozhodne k procházce v přírodě, nechce jen přesné linie udržovaných ploch. Krása divočiny, byť na jezeře nabízené na velmi malé ploše, lidi přitahuje. Je fotogenická, plná energie a je to oproti člověkem udržovaných ploch příjemná změna. Navíc nabízí poznání.

Jak může podle vás jednou vypadat turistický ruch třeba přímo pod Krušnými horami? Viděla byste zde třeba naučné stezky právě po sukcesích plochách, netradiční ubytování pro turisty, nebo něco podobného?

Na sukcesi, jak jsem navnímala od odborníků, je příjemné, že je lidem velmi rychle přístupná. Není nutné čekat desítky let, až těžař rekultivaci lidem zpřístupní. Až bude mít hotovo. Tady bude hotovo prakticky okamžitě. A pak už jen bude záviset na tom, jak bude příroda s prostorem, který u budoucího jezera dostane, čarovat. Jedno rekreační jezero v Mostě už máme a stal se z něj turistický hit, který láká nejen místní. Pokud k tomu ještě nabídneme divočinu, oslovíme další skupinu turistů, kterým řízená rekreace příliš nesvědčí. Pokud by se podařilo naložit s místní divočinou stejně, jako se to podařilo v Německu, bude Mostecko velmi vyhledávaným cílem. Stezky a netradiční ubytování přímo v divočině bych považovala za samozřejmost. Bylo by ale vhodné využít také těsného sousedství budoucí divočiny s Krušnými horami. Nabízí se tu vytváření naučných stezek napříč celým Krušnohořím, přes rašeliniště, skalní útvary, k přírodnímu jezeru pod horami a jeho biotopům plných života. Příroda tu jako na málo místech v republice může ukázat, co všechno umí.

Jaká budoucnost, co se týká turismu, čeká část Ústeckého kraje, do které se bude postupně vracet život po těžbě?

Já jsem patriot. Už dnes považuji Krušné hory za výjimečné, krásné a jedno z nejlepších míst, které může turista navštívit. To, že industriální turistiku, která je rovněž zajímavá a lákavá a významnou součástí nabídky Krušných hor, navíc doplní divočina, jako součást obnovy krajiny po zásahu člověka, je jen bonus navíc.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru