FOTO: Z dubského nádraží můžeme od soboty poslat pohlednici i dopis
Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Dubí – Na nádraží v Dubí odhalili v sobotu 21. května manželé Našincovi, provozovatelé a majitelé zdejší železniční expozice, novou poštovní schránku. Schránka je instalovaná na straně nástupiště a je funkční. Turisté a návštěvníci zdejšího nádraží tak budou moci poslat pozdrav z Dubí nostalgickou, poštovní cestou. K dispozici jsou pohlednice s motivy dubského nádraží, různých vlakových souprav a lokomotiv a nechybí ani tematicky zaměřené poštovní známky.

„Chceme každý rok udělat pro návštěvníky něco nového, aby měli důvod se sem vracet a podívat se, co se nám zase povedlo,“ uvedl Karel Našinec. Schránka je věrnou kopií schránek z předválečných let. Původní schránka na dubském nádraží visela dlouhých osmdesát let. Podle Karla Našince tady byla dokonce 1. června v roce 1910 otevřená i poštovna s názvem Eichwald Banhof. V roce 1919 došlo k jejímu přejmenování na Dubí nádraží – Eichwald Banhof.

Poštovna na dubském nádraží zanikla v roce 1921. Zřejmě naši předci podle Karla Našince přišli na to, že je mnohem rychlejší poslat vůz s poštou do Teplic. Od té doby tu do osmdesátých let visela jenom schránka. „Teď mi došlo, jak to může být dvojsmyslné,“ zavtipkoval Karel Našinec. Někdo si může myslet, že jsem si udělal díru do baráku a teď mi tam budete házet dopisy. Ubezpečuji vás ale, že jde o schránku plně funkční, ze které vaše pohlednice dorazí k adresátům, kterým je pošlete.“

Před samotným odhalením schránky pak Karel Našinec zarecitoval báseň Jiřího Wolkera Poštovní schránka.

Foto

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru