Ve čtvrtek je svátek svatého Martina. Přijede letos na bílém koni?
ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

Ústecký/Karlovarský kraj – Přijede ve čtvrtek Martin na bílém koni? Bude sněžit podle pranostiky nebo ne? Podle meteorologů se sněhu nedočkáme!

„Je to vymodlený úkaz. Co se týká Ústeckého a Karlovarského kraje, tak za 50 let na každé desetiletí vychází jen jednou, kdy je bílo,“ řekl meteorolog a pozorovatel přírody ze Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík. Podle něj budou pouze zbytky sněhu ležet v polohách nad 1000 m n. m. Převládat by mělo v obou krajích inverzní počasí s mlhami, teprve nad 700 m n. m. by se mělo objevit sluníčko.

Zatím tedy na lyže zapomeňte, listopad by měl být teplotně i srážkově normální, sníh by mohl být v prosinci.

KDO BYL SVATÝ MARTIN?

Martin byl nejprve římský voják, později poutník a nakonec biskup. Žil ve 4. století. Pocházel z území dnešního Maďarska a později žil ve vinařské oblasti, ve francouzském městě Tours. Od 10 let chtěl být mnichem, ale jeho otec, vysoce postavený pohanský římský důstojník, s tím nesouhlasil.

Martin se tedy stal vojákem a bral svoji činnost zodpovědně. Byl však přeci jiný než ostatní vojáci. Chyběla mu agresivita a naopak soucítil se slabšími. Podle legendy jel Martin jednoho dne za nepříznivého počasí kontrolovat vojenské hlídky, a u městské brány se setkal s žebrákem, který prosil o almužnu. Neměl nic, čím by žebráka obdaroval, tak sundal svůj plášť, mečem ho rozťal a půl pláště nechal žebrákovi, aby mu nebyla zima. V noci se mu ve snu zjevil Ježíš oděný do poloviny pláště.

Martin přijal křest a později žil jako mnich a šířil křesťanství venkovskému lidu. Byl velmi oblíbený a stal se biskupem. Zemřel 8. 11. roku 397 ve věku kolem 80 let a pohřben byl 11. 11. Tento den byl uznán jeho svátkem. Často je zobrazován ve vojenské výstroji na koni s žebrákem, kterému daroval polovinu svého pláště.

CO PATŘÍ KE SVÁTKU SV. MARTINA?

Samozřejmě je to Posvícenský oběd, který býval nejbohatší v celém roce, tedy husa s knedlíky a zelím. Nemělo chybět ani Svatomartinské víno a ke kávě svatomartinské rohlíčky nebo podkovy, buchty, plněné mákem nebo povidly.

LIDOVÉ PRANOSTIKY:

  • Na sv. Martina, kouřívá se z komína.
  • Na sv. Martina, dobrá teplá peřina.
  • A nejznámější: sv. Martin přijíždí na bílém koni.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru