Památky v Česku letos navštívilo přes tři miliony lidí. Sezóna byla kvůli pandemii opět zkrácená
Zdroj: www.npu.cz
Zajímavosti

ČR - Státní hrady, zámky a další památky navštívilo letos 3,1 milionu lidí. Již druhým rokem se památky potýkají s poklesem návštěvnosti i výnosů z důvodu zkrácené sezony. Ta byla i letos zahájena s dvouměsíčním zpožděním kvůli koronavirové pandemii.

Hlavní sezona na památkách letos začala až v červnu, běžně památky zahajují sezonu už od dubna. V porovnání s loňským rokem, v němž byla sezona rovněž zahájena téměř o dva měsíce později, poklesla letošní návštěvnost o 450 tisíc lidí, tedy téměř o 13 %. Památky s celoročním provozem však měly v loňském roce od ledna do poloviny března otevřeno, v letošním roce se zimní sezona z důvodu lockdownu uskutečnit nemohla. Ve srovnání s rokem 2019 je pokles ještě vyšší, do konce října 2019 navštívilo památky přes 5 milionů lidí, tj. o 38 % více než letos.

Koronavirová pandemie přinesla i nové trendy v návštěvnosti. Dlouhodobě nejvyhledávanějším objektům jako je Lednice, Hluboká a Český Krumlov, poklesla návštěvnost v některých případech až o polovinu, stejně jako loni však stoupá obliba hradních areálů. Objekty s exteriérovými prohlídkami, jako je Krakovec, Nový Hrádek u Lukova či Velhartice, mají letos vyšší návštěvnost než v roce 2019. Meziročně vyšší návštěvnost mají také tzv. Neobjevené památky jako např. zámky Krásný Dvůr, Janovice u Rýmařova, Nebílovy, Kozel či hrad Lipnice. V letošním roce byl vyšší zájem i o zámecké parky a zahrady, více vyhledávané jsou také památky, které pro návštěvníky připravily nové trasy a okruhy – zámky Litomyšl, Vranov nad Dyjí a Veltrusy nebo hrad Veveří. Dařilo se i památkám s dokončenou obnovou z evropských peněz, tedy zámkům Slatiňany a Vimperk a hradu Pernštejn. Ten začátkem sezony zpřístupnil obnovenou vrchnostenskou zahradu a byl hlavním centrem letošní Hradozámecké noci. Návštěvnost hradu Pernštejn letos stoupla natolik, že se stal „skokanem“ roku a nově se dostal i do top deseti nejnavštěvovanějších památek ve správě NPÚ. Dalšími skokany roku jsou např. hrady Točník a Žebrák či Zahrady pod Pražským hradem.

Koronavirová pandemie se zatím výrazně neprojevila na projektech obnovy památek. Z evropských peněz byly letos stavebně dokončeny projekty obnovy na zámcích Vimperk a Kunětická hora, obnoven a nově zpřístupněn pro veřejnost byl také Selský dvůr u Matoušů v Plzni-Bolevci. Do konce roku bude stavebně dokončena také obnova na zámku Uherčice a hradě Šternberk. Ze státních zdrojů bylo ukončeno 21 projektů obnovy, dalších 10 bude ukončeno do konce roku. Celkem 12 projektů bylo v letošním roce zahájeno – vzniknou tak nové expozice na zámku Kynžvart a hradě Velhartice, nové střechy a krovy dostane zámek Sychrov a klášter Sázava.

V souvislosti s kratší sezonou a poklesem návštěvnosti došlo i k propadu výnosů. Vlastní výnosy do konce letošního září činí necelých 400 milionů korun, tedy o 155 mil. Kč méně než ke stejnému datu v roce 2019. Propad výnosů za celý loňský rok činil přes 190 mil. Kč, částku téměř 160 mil. Kč na dokrytí ztrát obdržel NPÚ od svého zřizovatele – Ministerstva kultury.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru