Sokolům se na severu Čech daří skvěle, jeden z párů bude mít možná čtyřčata
Sokolí samice v budce na komínu bývalé výtopny ČEZ Teplárenské v Proboštově. Foto: ČEZ
Zajímavosti

Severní Čechy – Rovná desetina ze stovky ornitology registrovaných sokolích párů v Čechách a na Moravě zahnízdila v loňském roce na výškových industriálních stavbách Skupiny ČEZ.

Konkrétně na severu Čech to bylo v lokalitě elektráren Prunéřov, Tušimice, Počerady a Ledvice, bývalé výtopny v Proboštově a Teplárny Trmice. V letošním roce již samice tohoto kriticky ohroženého dravce sedí v těchto lokalitách prakticky všude opět na vejcích.

„Hlavně mě letos potěšilo, že ihned po instalaci sokolí budky na komíně bývalé výtopny ČEZ Teplárenské v Proboštově mi už večer posílala fotopast první snímky sokolího páru, který si na střídačku v budce lebedil. Osiřelá nezůstala ani nově nainstalovaná budka na chladicí věži Paroplynového cyklu v Počeradech. Ta sice v minulosti sloužila sokolům jen jako jídelna, ale pár se do ní automaticky přesunul, neboť jejich původní jaro-letní byt jsem musel z důvodu opravy komína zaslepit,“ říká ornitolog Václav Beran, výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s., jinak také zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem.

 2204sokolikz2

Ledvík z Elektrárny Ledvice našel útočiště v budce na chladicí věži Paroplynového cyklu v Počeradech. Foto: ČEZ

Na paroplynové chladicí věži podle odečtu z kroužků zahnízdil stejný pár. Tedy Ledvík z Elektrárny Ledvice, který byl před lety vůbec prvním okroužkovaným mládětem v rámci „sokolí farmy“ Skupiny ČEZ a jeho bavorská družka Rexa. „A když se zadaří, bude mít Ledvík další ledvické bratrance či sestřenice. Nedávno jsem tam dával fotopast a v budce byla hned čtyři vejce, což je na tamní pár zatím rekordní počet,“ mne si spokojeně ruce Václav Beran s tím, že i zde se musí letos sokolí pár spokojit s náhradním ubytování. Je to z důvodu opravy 200 m vysokého komína, takže nové útočiště nalezl v budce na tom druhém „jen“ stometrovém.

„Opravu jsme plánovali již vloni, ale nechali jsme pochopitelně sokoly v klidu, neboť samice už seděla na vejcích. S ornitologem Beranem jsme se přitom domluvili, že letos budku zaslepí ještě před návratem sokolů, aby si tak oni rychle našli cestu do té druhé a my tak mohli pracovat, aniž bychom je rušili. Naštěstí se mu to podařilo včas. Těší nás, že se pár rychle zabydlel. Teď i my budeme s napětím sledovat, zda po Třeboradicích a Dukovanech budeme třetí, kdo se bude pyšnit sokolími čtyřčaty,“ doplňuje Miroslav Svoboda, ředitel Elektrárny Ledvice.

 2204sokolikz3

Sokolí pár na paroplynové chladicí věži. Foto: ČEZ

Podle Václava Berana již samice sedí na vejcích v Teplárně Trmice, a bývalé výtopně v Proboštově. Nadějně dle jeho soudu vypadá i zahnízdění v elektrárnách Tušimice a Prunéřov. Je tomu tak i mimo severní Čechy. „U Elektrárny Mělník jsem byl naposledy, když byl pár v toku. Podle všeho by tedy již měla samice inkubovat. V areálu Energotransu v Třeboradicích, kde měl pár dvakrát za sebou čtyřčata, to vypadá, že i zde již samice sedí na vejcích. Stejně tak tomu asi bude i v případě jaderné elektrárny Temelín. U Dukovan tu máme ovšem malý problém, neboť budku obsadila, stejně jako před lety v Prunéřově, samice raroha velikého. Protože je daleko větší a silnější, zatím vždy na ni útočící sokoly přeprala,“ konstatuje ornitolog.

 2204sokolikz1

Sokolí samice u budky na komínu bývalé výtopny ČEZ Teplárenské v Proboštově. Foto: ČEZ

Jediné dvě neobsazené budky sokoly se tak opět nacházejí v elektrárnách Dětmarovice na severní Moravě a Poříčí ve východních Čechách. „Pro energetiky z Poříčí mám alespoň trochu potěšující zprávu. Jejich budku obsadily tradičně poštolky a co je zajímavé, jsou v ní hned tři najednou. Samozřejmě jeden ze samečků bude muset ustoupit. Poštolky ostatně hnízdí i v dalších elektrárenských budkách, tedy v těch, které si sokoli pro svou letošní snůšku nevybrali,“ uzavírá Václav Beran.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru