Casper má ve výběhu nové nápadnice, společnost mu dělají dvě tulení samičky
Foto: ZOO Ústí nad Labem
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Po úhynu samice Mary v roce 2019 zůstal v expozici pouze samec Casper, kterému od loňského března dělal společnost samec Robbie z AquaZoo Leewarden. Ten v zoo zůstal až do prosince 2020, kdy byl převezen do Zoo Jihlava, kde na něj již čekaly dvě tulení samice.

Prosincový transport nebyl plánován náhodně, místo Robbieho totiž koncem roku přivítala ústecká zoo dvě tulení samičky. První je necelý rok stará Ayma, která přicestovala z francouzského Le Pal. V druhém případě se jedná o jedenáctiletou samici Sally. Obě zvířata byla po transportu ubytována v zázemí, kde nejprve proběhla povinná karanténa a série veterinárních vyšetření a testů.

V pátek nastal finální okamžik více než roční snahy o vytvoření nové chovné skupiny. Obě samice byly postupně převezeny ze zázemí do připravené venkovní expozice, kde na ně již čekal samec Casper. Samice byly po vypuštění do expozice zprvu trochu opatrné a začaly prozkoumávat nové prostředí. Po chvíli se však osmělily a začaly se družit s Casperem, kterého jejich přítomnost očividně zaujala. Nyní nezbývá než čekat, jak se skupina harmonizuje a bude společně vycházet. 

Nyní si musí samice zvyknout na nové prostředí, ale také všechna zvířata na sebe navzájem. Současný stav skupiny, tedy jeden samec a dvě samice v různém věku, je ideální podobou pro další chov a zcela odpovídá kapacitě expozice. Nové tuleně čeká trénink povelů a úkonů, které musejí zvládnout pro jejich správný a bezpečný chov. Využívají se při veterinárních zákrocích, transportech a celkové péči o tato zvířata.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru