360° FOTO: Z bývalého bazénu v Chomutově může být evropský unikát. Jak ho chtějí zachránit?
Prezentace možné proměny objektu Lázní v Chomutově přímo v bývalém padesátimetrovém bazénu. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Chomutov – Špičková architektura a odvážný koncept, který může být inspirací pro řadu stejně opuštěných a zanedbaných objektů v Ústeckém kraji, ale i v celém Česku a Evropě. Tak lze stručně charakterizovat nápad na revitalizaci někdejších chomutovských lázní. Zatím u nás nemá obdoby.

Město Chomutov má již konkrétní představu o tom, jak s budovou Městských lázní naložit. Architektonická studie proměny lázní z dílny studia VRTIŠKA & ŽÁK byla veřejnosti představena v pátek ve večerních hodinách, a to přímo v bazénové hale samotných lázní. „Naším cílem bylo po letech diskuzí přijít s jasnou profesionálně zpracovanou koncepcí možného budoucího provozu bývalých Městských lázní, která by byla postavená na technických možnostech objektu, zasazená do kontextu okolí, v němž se nachází a v neposlední řadě nabídla smysluplný program nejen pro jednu úzkou skupinu obyvatel města,“ komentuje okolnosti vzniku architektonické studie náměstek primátora David Dinda.

Na představení projektu se přišly podívat desítky politiků i obyvatel Chomutova. Opuštěná budova v centru by se podle návrhu měla změnit v multifunkční objekt bez toho, aby se musela celá stavba zbourat. Naopak využije předností bazénové haly a zachová některé její významné prvky. Ve stručnosti by šlo o odstranění pláště a vestavbu několika bloků, v nichž by se lidé mohli věnovat různým činnostem: Mohla by zde být taneční škola, koncertní sál – i se zachovanými skokanskými můstky, knihovna, další sportovní sály, konferenční místnosti a také komerční zázemí s restauracemi či kavárnami. Vše by poté bylo přikryto světlopropustným pláštěm a plynule by navazovalo na sousední velký park. „Chceme akcentovat celou konstrukci, která se propisuje navenek, popisuje architekt Vladimír Žák. Hlavním cílem investičního záměru je oživit centrum města.

Foto

Mezi variantami, co se bude budovou osmdesátých let dít dále, byla také úplná demolice. Podle statického posudku je masivní železobetonová konstrukce ve velice dobrém stavu, což však bylo jedním faktorů pro rozhodnutí o zachování objektu. Studie, kterou architekti vypracovali, posuzuje také množství a úroveň služeb v kraji. Konfrontace aktuálních potřeb a současné situace vedla k závěru, že bude lázeňský provoz částečně zachován.

Zda se projekt někdy uskuteční, není zatím jisté. Jde ale o první velmi konkrétní představu, jak užitečně a pravděpodobně i životaschopně chomutovské Lázně opět oživit.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru