Máme jednu z nejlepších sítí turistického značení! Novinkou jsou moderní turistické trasy
Značené turistické cesty. Foto: Ústecký kraj
Zajímavosti

Ústecký kraj - V regionu je mnoho nádherných turistických tras, o které se starají převážně členové Klubu českých turistů Ústeckého kraje. Je zde více než 2600 aktivních turistů. Mezi nimi jsou i dobrovolníci, kteří se starají o značení turistických tras. A i pro letošní rok, kdy slaví organizace 130 let značení, ji Ústecký kraj podpořil z programu Rodinné stříbro.

Novinkou pro letošek jsou tzv. moderní turistické trasy, které mají podpořit renesanci pěší turistiky a pomoci rozvoji poznávání krás naší vlasti a rozvíjet cestovní ruch. K tomu slouží systém certifikace turistických tras. Norma pro certifikaci pěších turistických tras zahrnuje řadu kritérií. Mezi hlavní zásady patří nevést trasy po veřejných komunikacích nebo bezprostředně vedle nich. Dále pak oddělit pěší trasy od cyklotras, snížit délku tvrdých umělých povrchů na trase, zvýšit zajímavost trasy jejím přivedením k novým zajímavým bodům a vést trasy tak, aby měly patřičnou infrastrukturu služeb a dopravní obslužnost. Stručně by to vyjádřilo motto „Pohodlí, bezpečnost, atraktivita“.

0708trasykz2

„S Klubem českých turistů spolupracujeme na proznačování turistických tras dlouhodobě, protože právě kvalitní infrastruktura je jedním ze základů vybavenosti pro turisty a návštěvníky. Letos se podařilo vyznačit a otevřít první trasu pro vozíčkáře v Českém Švýcarsku a spolupracujeme také na značení a propagaci Hřebenovky,“ řekl náměstek hejtmana pro cestovní ruch Zdeněk Matouš.

„Naši lidé intenzivně pracovali na tzv. Modré hřebenovce po Krušných horách, přes České Švýcarsko až do Lužických hor. Na území našeho kraje to činí zhruba 250 km. Společně s Karlovarským krajem se jedná o kvalitně zhodnocenou trasu podle nové metodiky. Pokud dojde k realizaci, tak v našem kraji vznikne unikátní moderní turistická trasa, která svým významem nebude mít v naší vlasti obdoby. Projekt patří mezi prioritní v našem kraji,“ doplnil Jan Eichler z vedení krajské pobočky Klubu českých turistů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru