FOTO DNE: Kriticky ohroženým sýčkům snad svítá na lepší časy
Foto: Čtenář
Zajímavosti

Severní Čechy - Sýček obecný patří mezi kriticky ohrožené druhy. Letos se jim ale dařilo. Odborníci z České společnosti ornitologické a Ústavu biologie obratlovců AV ČR letos napočítali v jádrové oblasti výskytu sýčků v severních Čechách 95 mláďat této malé sovy.

To je o třetinu více než loni. Ornitologové silný rok přičítají dostatku hrabošů, kterými se mladí sýčci přednostně živí. Jestli se populace sýčka zvedne, to ale ukáží až další roky.

„Letos jsme okroužkovali 81 mláďat, což je historicky nejvyšší počet. Díky kroužku zjistíme, jak je daný sýček starý a kde se narodil a také, jak daleko od místa svého narození si našel nové teritorium,“ říká Miroslav Bažant, terénní pracovník ochrany sýčků z České společnosti ornitologické.

Bohužel jen malá část mláďat sýčků se dožije následujícího roku, kdy už se může stát rodičem. „Tato malá sovička často umírá pod koly aut nebo v technických pastech, jako jsou napáječky pro dobytek, komíny, roury či sudy s vodou, kde se mohou sýčci utopit. V takových pastech hyne třetina sýčků, u kterých známe příčinu úmrtí,“ vysvětluje Bažant.

Mládě sýčka obecného se podařilo nafotit našemu čtenáři v lokalitě u Března u Chomutova, když projížděl okolo. Jedná se o letošní mládě a podle ornitologů je to v okolí jediná sýčky obsazená lokalita.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru