Únor patří přehlídce klauzurních prací studentů: Přijďte na výstavu i komentovanou prohlídku zdarma
Fotografie: Jiří Dvořák, Filip Švácha
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Únor opět přináší sezónní přehlídku klauzurních prací studentů Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Budova školy se veřejnosti otevře od čtvrtka 6. února do soboty 8. února 2020.

Šestnáct rozmanitých ateliérů nabízí to nejčerstvější z mladé umělecké scény a designu. Využijte jedinečnou možnost shlédnout unikátní realizace z oblasti produktového i grafického designu, fotografie, výtvarného umění nebo nových médií. Přijďte s námi sklidit, co se na půdě FUD UJEP přes zimu urodilo.

TÉMATA

Ateliér Grafický design I má vždy jako úkol pro první ročník návrhy poštovních známek a vyšší ročníky se letos věnují SMART komunikační strategii města či typografickému vzorníku písma. Ateliér Grafický design II vytvořil tvůrčí týmy a společně řeší návrh nového a posléze realizovatelného navigačního systému budovy Fakulty umění a designu. Ateliér Vizuální design pracoval na propagaci vlastních výrobků formou reklamy nebo crowdfundingové kampaně. Tato klauzurní práce proběhla ve spolupráci s firmou FEDRIGONI, která poskytla ateliéru velké množství různých druhů papíru. Ateliér Produktový design pod vedením designéra Jana Čapka v tomto semestru navrhuje dětské hračky inspirované hmyzem, žijícím v brazilských pralesích, čajový set či židli. Ateliér Oděvního a textilního designu pod vedením návrháře Jana C. Löbla losoval zadání pro svou klauzuru z klobouku. Na papírkách se objevila témata, jako například Memfis, Robot, 1836. Ateliér Design keramiky v tomto semestru pracuje na dvou úkolech. Prvním je návrh a realizace baristického setu na espresso kávu (šálky, mlékovka, podšálek, cukřenka). Druhým úkolem je tvorba interiérového keramického objektu. Studenti ateliéru Design interiéru spolupracovali s podnikem NETEX v Děčíně s cílem zhodnotit zbytkový materiál z výroby filcu a plsti. V ateliéru Přírodní materiály se zabývali aktuální otázkou, jaké jsou naše stopy či otisky, které zde za sebou po celý život zanecháváme, a jakou mají tyto stopy hodnotu. Ateliér Sklo pod vedením designéra Marcela Mochala se v tomto semestru inspiruje videoklipem. Výstupem klauzurní práce může být produkt, objekt, instalace nebo dílo s přesahem do nových médií, s důrazem na práci se sklem nebo jeho vlastnostmi.

Milovníci volného umění, digitálních médií a fotografie mohou zamířit do ateliérů Katedry elektronického obrazu a Katedry fotografie, kde studenti řeší převážně individuální témata. V ateliéru Digitální média se zabývají náměty čistě osobními (úzké sociální vazby na rodinné prostředí s přesahem do obecných významů) i tématy se širší aktuální společenskou problematikou (ekologie, vztah reality a utopie či mediální manipulace). Ateliér Interaktivní média v zimním semestru řešil stále aktuální téma recyklace a nadprodukce produktů jednotným názvem REPASE. Hledají způsob „opravy“ a opětovného uvedení předmětů do života. Téma je směřováno k nutnosti obnovení existujícího, a ne k neustálé produkci, a týká se také sociálních sítí, přenosu dat, počítačových her, ekologie či samotné tělesnosti. Stěžejním tématem, jímž se zabývali studentky a studenti ateliéru Fine Art – Photography, bylo kritické přemýšlení o měnícím se světě, společnosti a tekutosti informačních technologií, respektive moci a dosahu komunikačních sítí. Ateliér Time-Based Media pod vedením Daniela Hanzlíka a děkana fakulty Pavla Mrkuse pracoval na projektech a tématech zvukové ekologie a deep listening. Reflektují v nich problematiku vlivu současného mediálního prostředí a sociálních sítí na prožívání a orientaci lidí v otázkách relativizace pravdivosti a kulturních hodnot. Zabývají se eticko-společenskými otázkami stále více se prohlubující závislosti člověka na počítačových systémech, ovlivňujících každodenní rozhodování. Ateliér Aplikovaná a reklamní fotografie řeší individuální témata. Například student Daniel Augustin ve spolupráci se studentkou z Fakulty zdravotnických studií zpracovává kampaň se společenským přesahem – na podporu pacientů s cystickou fibrózou. Filip Švácha upozorňuje ve své domovské České Lípě na povalující se odpad vytvářející jak ekologický, tak vizuální smog, a to guerillovou cestou, tzv. ploggingem – sbíráním odpadků během běhání.

DOPROVODNÝ PROGRAM

Budova bude otevřena od čtvrtka do pátku od 10 do 18 hodin a v sobotu od 14 do 19 hodin. Po celou dobu trvání výstavy se vám při procházce Zimní sklizní budou věnovat studenti oboru Kurátorská studia s komentářem k nejzajímavějším pracím. Komentované prohlídky začínají každý den v 13, 15 a 17 hodin, sraz je ve foyer fakulty.

Hromadné komentované prohlídky pro žáky středních škol je vhodné sjednat předem. Kontaktujte e-mailem Martinu Liškovou: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru