Dobrovolníci o víkendu uklízeli Miladu. Nasbírali dvacet pytlů odpadků
Foto: Palivový kombinát Ústí
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Na pátrání po zbytcích posezónních odpadků se vydalo v sobotu ráno skoro 40 účastníků akce „Ukliďme Miladu“, kterou uspořádal PKÚ jako správce jezera Milada. Sešly se tu všechny věkové kategorie, od předškoláků až po seniory, včetně rodinných týmů. A objevili různé zajímavosti. Nakonec na odvoz čekalo dvacet pytlů roztříděného odpadu.

Ti, kteří se rozhodli zúčastnit, se vydali ze třech směrů a procházeli zejména zarostlá a hůře dostupná místa, ze kterých si mnozí návštěvníci udělali opravdu odkladiště. A tak tu objevili pozůstatky po domácím pikniku v podobě pekáče, po párty, která byla zřejmě hodně veselá, protože se kombinoval džin s tonikem a láhve zůstaly společně s brčky v hustém rákosí. Další ze tří skupin objevila v podstatě kompletní oblečení, od svetru přes kraťasy až po silonky. A kromě hromady špačků od cigaret, plastových kelímků a obalů od různých dobrot se v pytli objevily i části dětských hraček a zachovalé dětské odrážedlo. Další nepořádek objevili potápěči z Ústí nad Labem, kteří uklízeli pod hladinou.

Po bezmála třech hodinách se všichni setkali u hlavní pláže, kde na účastníky čekal horký čaj a opékání buřtů, které přivezl zástupce firmy Globus. Oheň rozdělali a hlídali hasiči z Chabařovic. „Jsme rádi, že se nás podpořily další firmy, které poskytly potřebný materiál, společnost Morales pytle na odpadky a společnost Jacer dřevo k závěrečnému opékání špekáčků. I když se na březích Milady provádí pravidelný úklid, přece jen jsou místa, která potřebují více. Veřejný úklid budeme opakovat každým rokem po ukončení turistické sezony. Je to symbolický projev vztahu k tomuto místu“, vysvětlila Hana Volfová, mluvčí PKÚ.

„Byli bychom rádi, kdyby na Miladě začaly vznikat nové tradice. Rozhodně by stálo za to, aby se tu znovu objevili studenti architektury, kteří při letošním workshopu vytvořili řadu dřevěných prvků. Lidé si jejich lavičky, odpočívadla, knihobudky a další hned oblíbili. A určitě by bylo dobré zopakovat akci Ukliďme Miladu příští rok na jaře v rámci již známého projektu „Ukliďme Česko“, doplnila Kateřina Kulhánková, tajemnice Dobrovolného svazku obcí Jezera Milada.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru