VIDEO: Neuvěřitelný chovatelský úspěch v ústecké ZOO. Tučňáci mají mláďata!
V sobotu 18. května se z nory začalo ozývat pípání prvního mláděte a o dva dny později se vylíhlo i druhé. Zdroj: Zoo Ústí nad Labem
Zajímavosti

Ústecký kraj - Velký chovatelský úspěch si připsala Zoo Ústí nad Labem. Podařilo se tady poprvé odchovat dvě mláďata tučňáků brýlových. Jedná se o historicky první odchov tučňáků brýlových nejen v ústecké zoo, ale také v rámci celé Unie českých a slovenských zahrad, neboť tento druh jiná zoo nechová.

Tučňáky brýlové začala zoo chovat v roce 2017. U páru vytvořeného samcem Alfiem a samicí Bobinou bylo během letošního jarního období pozorováno páření. Později si ke hnízdění vybrali skalní dutinu v zadní části venkovního výběhu, kam si nosili hnízdní materiál.

Před hnízdiště byla instalována fotopast, díky které byla během následujících dní pozorována dvě vejce. Vajíčka zahřívala z 70 procent samice Bobina a samec Alfie jí neustále nosil nový čistý materiál na hnízdo.

V sobotu 18. května se z nory začalo ozývat pípání prvního mláděte a o dva dny později se vylíhlo i druhé. K prvnímu krmení došlo po dvou dnech od vylíhnutí, než mláďata strávila vaječný žloutek. Na samotném krmení svých potomků se střídají poctivě oba rodiče.

Ošetřovatelé věří, že i nadále bude vše probíhat bez komplikací a první odchovaní tučňáci budou růst a prospívat. Snad se podaří odchov i ostatním párům tučňáků, u kterých dochází stále k páření a úpravám hnízdních dutin.

video

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru