Překvapivý nález! Na stavbě Möbelixu v Mostě našli kostru starou čtyři tisíce let
Foto: Ústav archeologické památkové péče severozápadních Čech
Zajímavosti

Most – Hrob s lidskými pozůstatky a dalšími artefakty se podařilo odhalit při stavbě nového obchodního domu Möbelix v Mostě. Jde o kostru ženy starou přibližně čtyři tisíce let.

Pochází z doby kultury se šňůrovou keramikou. Archeologický nález je překvapivý místem, kde se kostra nacházela. V těsném sousedství hrobu je již více staveb a dělníci až dosud toto místo jen těsně míjeli. Kostra byla také poměrně mělko, což se dá přisoudit třeba erozi či dřívějším úpravám terénu.

„Jde o kostru ženy, v době smrti jí bylo asi dvacet let,“ říká antropoložka Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech Jana Kuljavceva Hlavová. U pozůstatků se nacházely čtyři nádoby. „Našli jsme také zbytky zvířecích kostí a kus pazourku, i když ne dokonale opracovaného,“ dodává antropoložka. Jeden z pohárků se zachoval vcelku, zřetelně jsou na něm vidět otisky šňůrek. Odtud také plyne název kultury.

Pozůstatky a vyzvednuté předměty má nyní ve svém archivu k dalšímu zpracování archeologický ústav v Mostě.

2305nalezpoharek

Zachovalý pohárek se zřetelným vzorem. Foto: Oldřich Hájek

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru