Udělejte pro dnešek v šuplíku s ponožkami zmatek a vezměte si každou jinou. Tady je důvod
Já s výběrem neměla problém. U mě v šuplíku jsou vždycky nějací časem orvaní sirotci. Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

ČR - Ve čtvrtek 21. března je Světový den Downova syndromu. Všichni, kteří mají zájem podpořit symbolicky lepší život lidí s tímto onemocněním, si oblékají každou ponožku jinou. Datum 21. března má také svůj symbolický základ. Tento syndrom je totiž geneticky podmíněné onemocnění způsobené poruchou právě 21. chromozomu.

Downův syndrom vzniká tehdy, když je 21. chromozom ztrojený. Zdraví lidé mají jeden pár chromozomů, zatímco lidé s Downovým syndromem mají tyto chromozomy tři. Celosvětově je ponožkovým dnem podporována myšlenka, že nejsme všichni stejní, ale všichni máme právo na plnohodnotný život. A také teorie, že život je báječný a pestrý právě díky své rozmanitosti.

Světový den Downova syndromu má v symbolu znak dvou odlišných ponožek otočených patami k sobě. Symbolizují chromozom, který má tvar písmene X.

Zapojíte se i vy a obléknete dnes nesourodý pár ponožek? Mimochodem, čím barevnější, tím více se ztotožňujete s myšlenkou, že lidé s Downovým syndromem mohou být i veselí.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru