Novými gentlemany silnic jsou Ústečané Jozef Kovács a Jiří Peřina ze Střekova
Novými gentlemany silnic jsou Ústečané Jozef Kovacs a Jiří Peřina ze Střekova. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Když se vraceli Jozef Kovács a Jiří Peřina v sobotu 29. září v brzkých ranních hodinách z Chlumce domů na Střekov, netušili, že se za pár minut stanou zachránci lidského života a gentlemany silnic. Dosud neznámý řidič srazil v ulici Všebořická u marketu Lidl čtyřicetiletého muže a následně z místa dopravní nehody ujel.

„Když jsem se vracel z Chlumce, kde parkuji autobus, domů, tak jsem ve Všebořické ulici uviděl se spolujezdcem, že něco leží na silnici. Zpomalil jsem a říkám, to je člověk. Zastavil jsem a šli jsme hned k němu. Kamarádovi jsem řekl, volej záchranáře a policii. Pán komunikoval, tak jsem se ho zeptal, jestli ho něco nebolí. Odpověděl, že ne, ale že ho někdo přejel, nevěděl však kdo. My když jsme přijížděli k místu nehody, tak jsme viděli, jak ke zdejšímu sklenářství odbočuje tmavý kombík. Po chvíli u nás zastavili dva projíždějící řidiči, jestli nepotřebujeme pomoci. Následně se kolem nás prohnala v černé oktávce řidička, která vůbec nezpomalila a málem srazila i mě. Mobilní telefon jsem měl v autě a neměl jsem u sebe nic, abych si zaznamenal její registrační značku. Nenapadlo mě, že když někdo uvidí na silnici auto blikající výstražnými světly a pohyb osob, že takto riskantně místem projede. Pak už přijela záchranka a policie. My jsme po předání zraněného záchranářům a policii následně z místa odjeli,“ řekl Jozef Kovács.

„Byla to shoda okolností a náhod. Vůbec jsme tím místem jet nechtěli. Jak Pepa, tak já bydlíme na Střekově. Z Chlumce jezdíme do Ústí po dálnici, jelikož je to rychlejší. Ani nevím, proč jsme se ten den rozhodli jet přes město. Ve Všebořické ulici jsme na silnici zaregistrovali předmět zhruba o velikosti pytle od brambor. Poté již to probíhalo, jak vyprávěl Pepa,“ doplnil spolujezdec Jiří Peřina.

Sražený čtyřicetiletý muž se v současné době z těžkého úrazu zotavuje na oddělení následné péče Krajské zdravotní, při ústecké Masarykově nemocnici, v Ryjicích. „Jak jsme se dozvěděli, tak není zrovna na tom nejlépe. Určitě ho s Pepou půjdeme navštívit, kdy si od policie vezmeme kontakt,“ dodal závěrem Jiří Peřina.

Mluvčí krajské policie Veronika Hyšplerová uvedla, že i sražený čtyřicetiletý muž projevil zájem se se zachránci setkat a poděkovat jim. „Určitě mu vaše návštěva udělá obrovskou radost,“ řekla Veronika Hyšplerová.

OPRAVDOVÍ GENTLEMANI SILNIC 

Vedoucí ústecké policie Vladimír Danyluk oběma zachráncům poděkoval za jejich příkladné chování. „V půl druhé ráno 29. září se zachovali jako opravdoví gentlemani. Poslední dobou se u nehod setkáváme, že jak svědci, tak ti kteří ji způsobí, ujíždí. Nechají zraněnou osobu na místě a rychle ho opustí. Jak Josef Kovacs, tak Jiří Peřina se zachovali příkladně a sraženému muži zachránili život,“ poděkoval Vladimír Danyluk.

Oba zachránci lidského života obdrželi od České pojišťovny mobilní telefony v rámci projektu Gentleman silnic, jehož cílem je motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali, nebyli k sobě lhostejní a všímali si svého okolí.

Po řidiči, který srazil 29. září v brzkých ranních hodinách čtyřicetiletého muže ve Všebořické ulici, ústečtí kriminalisté stále pátrají. „Vyšetřovatelé disponují určitými indiciemi, že by se mělo jednat o vozidlo Škoda Octavie combi, tmavé barvy. Zároveň toto vozidlo bylo vlivem střetu s chodcem znatelně poškozeno. Svědci, v  případě jakékoliv informace k vozidlu a jeho posádce, prosím, kontaktujte policisty na lince 158,“ požádala opakovaně veřejnost mluvčí krajské policie Veronika Hyšplerová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru