Na tohle mohou být nemocnice v Mostě a Ústí hrdé! Nové přístroje za miliony umožní nejkvalitnější péči nedonošeným dětem
Lékařka Kateřina Bělohlávková předvádí sítnicovou kameru. Foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem, Most – Krajská zdravotní ve středu odpoledne představila nové vybavení umožňující poskytovat nedonošeným dětem nejkvalitnější dostupné metody diagnostiky a léčby. Získala je díky projektu spolufinancovaného z Norských fondů. Náš server byl u toho.

Dohromady ve dvou perinatologických centrech, v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem a v Nemocnici Most, mají ročně v péči přibližně 180 dětí, které mají porodní váhu 1500 gramů a nižší. Jen pro představu: Jedenapůlkilové miminko přichází na svět přibližně dva měsíce před termínem. Ale to není hranice dnešních lékařských možností. „Neonatologie je jeden z oborů, kterými se ČR může chlubit. Jsme schopni zachraňovat děti, které mají 500 gramů,“ říká primář Dětského a dorostového oddělení Nemocnice Most Jiří Biolek. Aby péče o takové drobečky byla na úrovni, a podařilo se zajistit jim co nejkvalitnější další život, je zapotřebí kromě skvělého personálu také nejmodernější technologie. A právě nové přístroje patří mezi takové vybavení. Podle Jiřího Biolka polovina dětí s porodní váhou pod jedno kilo je v dalším životě bez většího handicapu. „Abychom to mohli zlepšovat, jsme rádi, že jsme se mohli přihlásit do tohoto projektu,“ dodal primář.

Obě uvedená zdravotnická pracoviště Krajské zdravotní patří mezi 12 republikových center vysoce specializované péče, prostřednictvím kterých zdravotníci poskytují komplexní péči o nejzávažnější stavy během těhotenství, porodu a šestinedělí, vyskytující se u matky, plodu či novorozence. A Petr Fiala, generální ředitel Krajské zdravotní, pod kterou obě nemocnice patří, je hrdý, že v kraji jsou hned dvě centra. Ústecké přesahuje až na Liberecko, v mosteckém se starají o děti třeba až z Chebu, Sokolova, Klášterce či Loun.

2604nemocnicefiala

Petr Fiala, generální ředitel Krajské zdravotní. Ta má pod sebou pět největších nemocnic v Ústeckém kraji. Foto: Oldřich Hájek

Nových přístrojů je devatenáct. „Celková cena byla 9,5 milionu korun, šedesát procent, tedy 5,7 milionu korun, činila dotace z Norských fondů,“ vypočítal Petr Fiala. Zbytek hradila Krajská zdravotní z vlastních zdrojů. Kromě nákupu přístrojů se uskutečnily také vzdělávací akce. Krajská zdravotní pořídila například sítnicovou kameru, ultrazvukový přístroj pro dětskou neurologii, audiometrický přístroj, je mezi nimi například i zařízení na měření novorozenecké žloutenky bez nutnosti odebírat krev.

V mostecké nemocnici se ročně starají zhruba o osmdesát dětí s porodní vahou 1500 gramů a nižší. V Ústí je to stovka takovýchto nedonošenců. Podle primáře Novorozeneckého oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem je znát trend, kdy se díky lékařské péči daří oddálit předčasný porod. Zvyšuje se podle něj také počet porodů dětí hraničně zralých.

Hned dvě perinatologická centra jsou v Ústeckém kraji takřka nutností. Zatímco v celorepublikovém průměru přichází na svět 6 až 7 procent dětí s nízkou porodní hmotností, v kraji to bylo loni 14 procent.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru