OBRAZEM: Ve Svádově si připomínají osm set třicet let od první zmínky o obci
Oslavy 830 let od první zmínky o Svádovu. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Svádov – Stovky lidí přišly a přijely na hřiště naproti restauraci v Sokolovské ulici, aby si spolu s místními připomněly osm set třicet let od první zmínky o Svádovu. Kromě bohatého kulturního programu příchozí zhlédli i dvě výstavy připomínající historii a současnost.

Jan Kolman, hlavní pořadatel oslav uvedl, že poslední oslava takového druhu k první písemné zmínce o Svádově proběhla před třiceti lety v roce 1988. „K letošním oslavám jsme vydali publikaci, která mapuje jak historii Svádova, tak dnešní dobu. Čtenáři se dočtou o spolcích v obci, dochované informace a fotografie, které jsme posbírali. Snímky mohou zhlédnout návštěvníci i na výstavě, která je k vidění na squashovém kurtu v místní restauraci. Další výstava je nachystána v naší hasičárně, kde je opět k vidění spousta fotografií a relikvií, které jsme v ní našli, když jí v roce 2014 dostali zpět od lidí, kteří ji měli dlouhodobě v pronájmu. Poděkovat bych chtěl hlavně za finanční podporu Ústeckému kraji, městu Ústí nad Labem a dalším sponzorům, bez jejich podpory bychom oslavy neuspořádali,“ dodal Jan Kolman.

V hasičárně Sboru dobrovolných hasičů Svádov návštěvníci uvidí dobové i současné uniformy, hasičskou techniku a také ocenění, kterými se může sbor pochlubit zejména u mládeže. „V roce 2014 jsme obnovili díky starostovi Radku Bardounovi práci s dětmi a mládeží. Jinak sbor jako takový fungoval i před rokem 2014 a podílel se na zásazích při povodních v minulých letech,“ řekla Michaela Brablecová, která výstavou v hasičárně provázela.

Oslavy 830 let od první zmínky o Svádově pokračují i v neděli, kdy se hlavní program přesune na fotbalové hřiště u labské stezky. „Od 13.00 hodin nastoupí naši mladší žáci proti Povrlům jako hlavní předzápas klání starých gard TJ Svádov – Olšinky a Dukly Praha, kdy za hosty mohu slíbit řadu slavných fotbalových osobností z osmdesátých let, kterými je například Ladislav Vízek, Petr Rada, Günter Bittengel a další. Výkop je naplánován na 15.00 hodinu,“ pozval všechny příznivce fotbalu Jan Kolman.

FOTOGALERIE:

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru