Malé medvídě v ústecké zoo se jmenuje Batu
Křtiny. 2x zdroj foto: Zoo Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Krásné Březno - V ústecké zoo se v sobotu 18. srpna konala akce Netradiční chutě pralesa, která měla za cíl návštěvníkům přiblížit život v tropických pralesích, jeho zvířecí obyvatele, bohatou vegetaci, ale také problémy a hrozby, kterým tento ekosystém kvůli neuvážené lidské činnosti čelí. Akce byla slavnostně zahájena v 12.30 hodin křtinami mláděte medvěda malajského, které se v zoo 16. února 2018 narodilo.

Křtu byla přítomna řada vzácných hostů – herec Martin Dejdar, Miss ČR 2018 Lea Šteflíčková, představitelé statutárního města Ústí nad Labem v čele s primátorkou Věrou Nechybovou a 1. náměstkem Jiřím Madarem. „Herec Martin Dejdar zavzpomínal na natáčení se zvířaty, kterého se účastnil, ale také připomněl problémy, které souvisí s pěstováním palmy olejné v Jihovýchodní Asii, jaké dopady má na zdejší tropické pralesy a jak vše souvisí se spotřebitelským chováním v Evropě. Na tuto problematiku navázal i vědecký pracovník zoo Stanislav Lhota, který v Indonésii působí a který přímo na Borneu zastřešuje ochranářský program ústecké zoo Pesisir Balikpapan,“ uvedla mluvčí zoo Věra Vrabcová.

„Po úvodních rozhovorech bylo prozrazeno vybrané jméno pro malou medvědí samičku. Dostala jméno Batu, což je část výrazu „batu permata“, což v malajštině znamená drahokam. Poté již hvězda dne se svojí matkou Barmou vyběhla ven a oficiálně se představila všem přihlížejícím. Byl pro ně připraven melounový dort s ovocem, na kterém si pochutnala zejména Barma. Ta si jej zaslouží za příkladnou péči, kterou mláděti od narození věnovala. Jedná se o její druhé mládě (první potomek – sedmiletá samice Babu se chystá na přesun do Zoo Edinburgh), malá Batu je jediným mládětem, které se v posledních sedmi letech podařilo v evropských zoo odchovat,“ dodala mluvčí.

Další program pokračoval vystoupením hudebně-taneční skupiny Aneboafro. Hlavní zpěvák a tanečník Abdul Traore z Mali dokázal zapojit řadu přihlížejících návštěvníků, takže probíhala i malá výuka afrických tanců. Okolo pavilonu šelem byla umístěna stanoviště, kde se všichni zájemci mohli dozvědět spoustu informací o palmovém oleji, mohli si zkusit nakoupit ty „správné“ potraviny či poznat různé druhy olejů. Další stanoviště byla věnována tropickým pralesům, takže děti si mohly vyzkoušet hašení požáru, pozorovat dalekohledem ukrytá zvířátka, ochutnat různé druhy tropického ovoce, podle čichu poznat koření, které všichni používáme v naší kuchyni, prohlédnout si výstavku předmětů denní potřeby, které vyrábějí domorodí obyvatelé z toho, co jim prales poskytuje. Nechyběla ani oblíbená tvořivá dílnička a prodej suvenýrů. Do ústecké zoo v sobotu zavítalo 1 242 návštěvníků.

2008 zoo2

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru