Smrt utonutím je velmi rychlá a tichá, říká policie. Jak se u vody chovat a jak pomoci tonoucímu?
Záchranná akce u tonoucích na Benediktu. Foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Ústecký kraj – O život přišel ve čtvrtek muž, který se na vodní nádrži Benedikt na okraji Mostu snažil podle prvních informací pomoci topícímu se malému synovi. Dítě záchranáři oživili, muži již nedokázali pomoci.

Tonutí ve vodě je jedno z nevětších nebezpečích při letních radovánkách. Mnozí se domnívají, že utonutí je velmi vzácnou a občasnou záležitostí. Statistiky však hovoří jasně, utonutí se řadí na první příčky úmrtí hned po dopravních úrazech.

„Smrt utonutím je velmi rychlá a tichá, dochází k ní nečekaně v několika málo vteřinách, dítě se jen těžko dovolá pomoci. Zde proto platí pravidlo prevence dvojnásob,“ uvádí k podobným smutným případům Policie ČR na svých stránkách. A přidává pár základních rad. Jak se tedy chovat?

Dohled nad dětmi u vody berte maximálně zodpovědně, neboť jak již bylo řečeno, tonutí je otázkou několika málo vteřin. Nikdy, byť na sebemenší chvilku nenechávejte děti samotné u vody, jestliže se potřebujete vzdálit, vždy je vezměte s sebou a nespoléhejte na dozor staršího sourozence. Starší děti poučte, jak bezpečně vstupovat do neznámé vody. Rozumné je i oplocení soukromých bazénu a to tak, aby jej dítě bez asistence dospělé osoby nemohlo překonat. Při koupání rovněž nespoléhejte jen na dětské nafukovací kruhy či křidélka, vždy je lepší dítě „pojistit“ i záchrannou plovací vestou, kterou má připevněnou pevně na těle. Nezapomeňte, že aktivní dozor je u našich nejmenších tou nejlepší prevencí, která může zabránit prakticky všem zbytečným nehodám.

Jak pomoci tonoucímu

Pokud jste svědky tonutí, dbejte především na své bezpečí. Snažte se přivolat pomoc. Při vytahování tonoucího z vody musíme být opatrní a tuto činnost raději přenechat zkušenému plavčíkovi nebo vodnímu záchranáři. Postižený se totiž instinktivně snaží po čemkoliv z vody vylézt a lehce by nezkušeného zachránce stáhnul ke dnu. Snažte se tonoucímu podat klacek, lano, přinejmenším hodit alespoň plastovou lahev.

Pokud není v blízkosti žádný profesionál, doporučuje se laikům bez potřebného vybavení počkat v blízkosti tonoucího až se velmi unaví či padne do bezvědomí a po té ho vytáhnout na břeh. Poté následuje resuscitace.

Základní zásady bezpečného chování u vody

  • jednou z hlavních příčin utonutí či vážných úrazů je konzumace alkoholu, která může ovlivnit racionální schopnost uvažování a vnímání potencionálního nebezpečí, vyvarujte se proto jeho požívání před či během návštěvy vodního zařízení,
  • pokud možno, nikdy se nechoďte koupat sám, nevíte, co se může stát. I zkušení plavci často neodhadnou své síly, život jim může zkomplikovat i obyčejná křeč, která je může postihnout byť pár metrů od pevniny,
  • rovněž dbejte na to, abyste před vstupem do vody byli řádně osměleni, neplavte a neskákejte tam, kde nevidíte, co je pod hladinou. I když místo dobře znáte, může se stát, že během pár hodin voda posune například kmen stromu a vy si o něj zlomíte vaz či nenávratně poškodíte míchu. Následky potom bývají nezvratné, postižený skončí ochrnutý upoután na vozíku,
  • vyhýbejte se také plavidlům a plavebním drahám, po kterých jezdí lodě a čluny, vodní plocha se zrcadlí a lidská hlava je natolik malá, že může být kapitánem lodi snadno přehlédnuta,
  • zásady bezpečnosti je nutné dodržovat i na člunu. Nezapomínejte proto na záchranné vesty, které byste měli mít vy i vaše děti vždy řádně oblečeny a upevněny,
  • nejzranitelnější skupinou jsou děti, jejichž úrazy a bohužel i utonutí, nejsou vzácností.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru