Výtah inspirovaný pohádkou a dokonce i zahnutý eskalátor. Ano, i zázraky se dějí!
Pohádkový výtah. Foto: KONE
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Výtah nemusí být pouhou „šedou krabicí“ visící na laně, může být mnohem víc. V jedné finské nemocnici, kde léčí nemocné děti, jsou výtahy jako z pohádky. Pomocí speciálních technologií, které se vůbec poprvé využily ve stavebnictví, přetvořili odborníci z firmy KONE výtahy v pohádkový svět.

Návrhy se inspirovaly pohádkami Moomin finského autora a umělce ToveJanssonse. Ve výtazích se tak objevují ostrovy, lesy, moře nebo hvězdy. Cesta výtahem se tak pro malé pacienty rázem změnila v jedno velké dobrodružství.

Ano, existuje i zahnutý eskalátor

Měří 80 metrů a je nejdelším obloukovým eskalátorem na světě. Stojí za ním finská společnost KONE, která jej navrhla a vyrobila pro novou budovu filharmonie Elbphilharmonie v německém Hamburku. Jízda na tomto pohybujícím se uměleckém díle, která trvá 2,5 minuty, je ohromující. Cestující nevidí kvůli zahnutí eskalátoru do oblouku na jeho druhý konec. Pocit, co se objeví o kousek dál, je nepopsatelný.

KONE působí také v Ústí nad Labem

High-tech výtahy a eskalátory vyrábí firma KONE také v Ústí nad Labem, kde má od roku 2004 postavený svůj závod. Výtahy a eskalátory odsud putují do celého světa.

1207kona2

Eskalátory nemusí být jen rovné. Foto: KONE

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru