SITUACE NA UBYTOVNĚ MODRÁ: Zoufalost a nedůvěřivost
Ubytovna Modrá v Purkyňově ulici na Střekově. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Střekov – Taneční hudba se šíří z jednoho z oken do okolí. Před vchodem si hraje skupinka dětí. Na přilehlém trávníku sedí debatující trojce žen. Takový obrázek se naskytl reportérovi on-line deníku E – Ústí.cz, když v neděli 24. června zavítal do Purkyňovy ulice před ubytovnu nazývanou Modrá, která na konci června končí.

Jen co se reportér začal před ubytovnou rozhlížet trojce žen zpozornila. Po chvíli, když zjistí, že jde o novináře, začne ochotně komunikovat. „Už nemáme co ztratit, klidně se ptejte, nejhorší je, že přijdeme asi o děti,“ začíná hovor.

„Elektřina nám normálně funguje i voda teče,“ odpovídají shodně ženy. Před časem se totiž objevily informace, že ještě než dojde k uzavření ubytovny, bude postupně několik dní dopředu od energií „odstřižena“.

„Je pravda, že nám tím vyhrožovali. Pak ale zjistili, že si to nemohou dovolit,“ dodává nemladší z žen, která se představuje jménem Dana Gorolová.

Hovor pokračuje otázkami, kolik v současné době na ubytovně bydlí nájemníků a kolik se jich v nejbližších dnech má kam odstěhovat. „Z dvě stě třiceti se zatím odstěhovalo pouze devatenáct lidí. Nevím, kolik lidí se ještě odstěhuje. Vůbec se o tom tady nikdo s nikým nebaví. Je tu dost napjatá atmosféra, nikdo už nikomu nevěří, aby mu bydlení nepřebral,“ uvádí mladá žena.

Na otázku co budou ženy dělat, až opravdu ubytovna ukončí provoz, krčí rameny. „Nejhorší je, že asi přijdeme o děti. Já jsem například pěstounka a ještě dnes nevím co se mnou a mým dítětem bude,“ říká Dana Gorolová.

Provozovatelkou ubytovny je Lea Andrlová. Ta oznámila, že s provozem ubytovny končí ze zdravotních důvodů. Veřejně se však spekuluje, že než zdravotní stav, je hlavním důvodem novela vyhlášky, která ukončila vyplácení takzvaných doplatků na bydlení pro nově příchozí na ubytovnu. Redaktor on-line deníku E – Ústí.cz se snažil opakovaně zjistit názor Ley Andrlové na celou situaci. Po opakovaném volání na telefonní číslo, které je uvedeno na ni jako kontaktní, se v telefonu  ozval mužský hlas. „Paní Andrlová je nemocná. Současná situace je zcela veřejně známa. S otázkami se obraťte na magistrát,“ zaznělo z telefonního sluchátka.

Lea Andrlová, však ještě provozuje ubytovnu v nedaleké Truhlářově ulici, která zůstává nadále v provozu. Na tu se totiž omezení doplatků na bydlení zatím nevztahuje. Na otázku, proč Lea Andrlová kvůli zdravotnímu stavu neskončí s provozem i této ubytovny, mužská hlas odpovídá: „To budu muset probrat s paní Andrlovou, abych vám odpověděl.“ Tím telefonát končí.

„To byl asi její přítel a provozní ubytoven. Je pravdou, že paní Lea Andrlová je opravdu nemocná. Víme, že byla na operaci, hodně zhubla. Co jí ale nezapomeneme, že nás o uzavření ubytovny neinformovala. Není pravda, že nám dala pětiměsíční výpověď. Dozvěděli jsme se to až z internetu. Když jsem šla za vrátným, tak ještě zapíral a tvrdil mi do očí, že to není pravda. Když jsem na něho zatlačila, že novináři nelžou, tak nám řekl pravdu. Hora s horou se nesejde, ale člověk s člověkem ano. Jestli přijdeme o děti, tak to paní Andrlové nezapomeneme. I kdybychom se s ní měly potkat až za dvacet let, tak si to s ní vyříkáme. Teď ví, že sem nemůže, protože by živá neodjela. Ani policie by jí nepomohla, jaký na ní máme v současné době vztek,“ uzavírají hovor s novinářem místní ženy.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru