Krajský soud bude muset řešit správní žalobu na Ústí kvůli končícím ubytovnám
Demonstrace proti vyhánění chudých a Romů z města na Kostelním náměstí. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Se správní žalobou proti městu Ústí nad Labem se ke krajskému soudu obracejí obyvatelé dvou ubytoven, které k 30. červnu končí se svým provozem. V pondělí 18. června o novince informoval na svých stránkách server Romea.cz.

„Přestože se město snaží tvrdit, že nemá povinnost vystěhovávaným lidem zajistit náhradní bydlení, opak je pravdou. Tato povinnost vyplývá z § 35 zákona o obcích a zároveň z článku 11 Mezinárodního paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech. Pokud tak obec zůstává zcela nečinná, dopouští se nezákonného zásahu, a to navíc vůči těm nejzranitelnějším skupinám obyvatel, včetně dětí. Věříme, že krajský soud těmto rodinám poskytne adekvátní ochranu,“ uvedla pro server Romea.cz právnička Tereza Bártová z Fóra lidských práv, které lidem z ubytoven poskytlo právní podporu.

Ve čtvrtek 14. června na Kostelním náměstí v centru Ústí proběhla demonstrace proti vyhánění chudých a Rómů z Ústí. Protest uspořádala komunita Na ulici nepůjdeme. Ta na svých stránkách uvedla, že tlak zafungoval. „Dnes (18. června) velké vítězství na ubytovně Klíšská. Všichni nájemníci dostanou do pronájmu slušné byty, mimo lokality, za normální ceny. Tlak fungoval. Díky Karel Karika (pozn.red. místostarosta centrálního městského obvodu) a dalším, kteří pomohli,“ píše se na sociální síti.

Bydlení tak prozatím nemají vyřešené všichni obyvatelé ubytovny přezdívané Modrá v Purkyňově ulici na Střekově. Jak ubytovnu v Klíšské ulici v centru Ústí, tak ubytovnu v Purkyňově ulici na Střekově provozuje právě do konce června Lea Andrlová, která v minulosti uvedla, že s jejich provozem končí ze zdravotních důvodů. Zajímavé je, že je to v době, kdy město místní vyhláškou zrušilo u těchto ubytoven takzvané doplatky na bydlení. Lea Andrlová ještě v Ústí provozuje ubytovnu v Truhlářově ulici na Střekově. Tu hodlá provozovat i po posledním červnovém dni. Zarážející rovněž je, že podle zjištění redakce E - Ústí.cz nejsou na této ubytovně doplatky zrušeny, protože tam nejsou evidovány žádné stížnosti.

Redakce chtěla znát od Ley Andrlové názor na celou situaci. Po představení reportéra do telefonu Lea Andrlová zavěsila se slovy, že je u lékaře.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru