DEMONSTRACE V ÚSTÍ: Klidná i plná emocí. Nejagresivnější slova se snesla na hlavu místostarosty centrálního obvodu
Demonstrace proti vyhánění chudých a Romů z města na Kostelním náměstí. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Kostelní náměstí – Poklidná, přesto plná emocí, tak by se dala charakterizovat demonstrace proti vyhánění chudých a Romů z města, která proběhla 14. června na kostelním náměstí. Protest pořádala komunita Na ulici nepůjdeme.

Mluvčí komunity Na ulici nepůjdeme Marek Kondáš z České Lípy pro E-Ústí.cz ještě před zahájením demonstrace uvedl, že sociálně slabí lidé mají právo na to žít v bytech, ne v osadách mimo města. „My chceme normálně bydlet. Pořídit si byty v lukrativních místech města jako jsou v Ústí například Všebořice. Ale tam nám nikdo byt nepronajme jen proto, že jsme Romové,“ řekl mluvčí. Na dotaz, zda si za to mohou sami, že nikdo nechce pronajímat vlastní byt sociálně slabým lidem, reagoval, že společnost je plná předsudků. „Všichni většinou reagují na to, že jde o Romy. Já jsem zastáncem toho, že každý člověk by měl mít právo nejprve ukázat jaký je,“ dodal Marek Kondáš.

 

Zatím, co se během demonstrace u megafonu střídali různí řečníci s nápady, jak problém řešit, slovní „přestřelky“ se odehrávaly především v malých skupinkách lidí „rozesetých“ po Kostelním náměstí. „Paní Lea Andrlová v Ústí provozuje tři ubytovny. Dvě podle jejích slov uzavírá ze zdravotních důvodů. Proč jde o místa, kde už nebudou doplatky na bydlení? Proč hodlá dál provozovat ubytovnu, ve které se nájemníkům budou doplatky vyplácet i po 1. červenci,“ se ptal zarostlý muž v červené bundě.

Redaktor E – Ústí.cz se snažil od Ley Andrlové získat odpovědi na tyto otázky. Bohužel neúspěšně, nezvedá mu telefon.

Ostrá slova od lidí z ubytoven se snesla i na místostarostu centrálního obvodu Karla Kariku. „Čtrnáct dní za námi chodí, jak je s námi. Pak do médií řekne, že s demonstrací nesouhlasí. Je to zrádce,“ řekl rozčíleně zavalitý muž v tričku.

Místostarosta si ovšem za svými názory stojí. „Je pravda, že nesouhlasím s demonstracemi. Akorát jejich pořádáním přilévají olej do ohně. Lidé z ubytoven by si nejdříve měli vyřešit bydlení, pak poukázat na problém, takhle si poštvou proti sobě všechny,“ obhajoval svůj postoj Karel Karika.

„Až přijde k nám na ubytovnu, tak ho vyprovodím, jak rychle přišel,“ pokračoval v ostrých slovech zavalitý muž. Na jeho tváři bylo vidět, že by si to šel s místostarostou vyříkat nejraději hned. 

„To by si nikdo nedovolil. Já bych to tak horké neviděl,“ reagoval na ostrá slova Karel Karika.

Další demonstrace proti vyhánění chudých a Romů z města proběhne ve středu 20. června na Lidickém náměstí před budovou ústeckého magistrátu. Organizátoři protestu si tento termín vybrali z důvodu konání zastupitelstva. „Bude nás určitě více než dnes. Již máme přislíbenou účast od lidí z okolních měst. Dnešní demonstrace na Kostelním náměstí byl jen začátek našich akcí,“ řekl na závěr pro E – Ústí.cz Marek Kondáš.

Fotogalerie:

 

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru