Muž z Ústecka nasdílel za tři roky 152 tisíc filmů. Na dálku ovládal počítač u své známé
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem, Česká Lípa - Tři roky mezi lety 2014 až 2017 si přivydělával nelegálním sdílením filmů na internetu 58letý muž s přechodným bydlištěm na Ústecku. Za tu dobu nasdílel 152 572 filmů nejrůznějších žánrů prostřednictvím filehostingových serverů několika společností. S nimi uzavřel smlouvu o prodeji kreditu, který získával ve chvíli, kdy si nahraný film někdo stáhnul.

Majitelé autorských práv k těmto nelegálně sdíleným filmům, vyčíslili škodu, kterou jim svojí činností způsobil, částkou 88 milionů korun. „Kriminalisté však vycházeli z nejnovějšího rozhodnutí Nejvyššího soudu, který pro potřeby trestního řízení přesně definuje, co může být hodnota škody, a proto podezřelému v usnesení o zahájení trestního stíhání vyčíslili způsobenou škodu na 15 milionů korun,“ uvedla mluvčí policie v Libereckém kraji Ivana Baláková.

Uvedené rozhodnutí Nejvyššího soudu totiž podle mluvčí konstatuje, že z hlediska rozhodování o náhradě škody, kterou pachatel způsobil přečinem porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi podle trestního zákoníku, může být ušlým ziskem poškozeného pouze tzv. marže, kterou má na prodávaném zboží, a která je zpravidla výrazně nižší, než je celková cena prodávaného zboží.

To ovšem nevylučuje možnost, aby se vlastníci autorských práv se zbytkem případného nároku na náhradu způsobené škody obrátili na řízení v občanskoprávních věcech. Občanskoprávní soud pak společnostem může tento nárok uznat a muži z Ústecka uložit povinnost nahradit vzniklou škodu. On si přitom sdílením filmů vydělal za tři roky 188 000 korun.

Usnesení o zahájení trestního stíhání pro zločin porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi se škodou 15 milionů korun si už převzal. Stíhán je na svobodě, protože v přípravném trestním řízení s kriminalisty spolupracoval a ke své trestné činnosti se doznal. V této souvislosti mu hrozí až osmiletý trest odnětí svobody a také doživotní chudoba.

Počítač ovládal na dálku

„Pro kriminalisty nebylo úplně snadné odhalit jeho totožnost, protože filmy sdílel z počítače, který ovládal dálkově a měl ho uložený v bytě své známé na Českolipsku. Ta o jeho trestné činnosti neměla ani ponětí. V průběhu trestního řízení policisté tento počítač při domovní prohlídce v jejím bytě zajistili. Na případu jsme spolupracovali s Českou protipirátskou unií,“ dodala Ivana Baláková.
Svým rozsahem a výší způsobené škody se jedná o největší případ tohoto druhu, který policisté na Českolipsku kdy řešili.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru