OBRAZEM: Kvítky měsíčku lékařského zaplavily Ústí
Český den proti rakovině v Ústí. Foto: Danuše Mudriková
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Na oděvech, kabelkách, taškách Ústečanů byly ve středu 16. května k vidění žluté kvítky s fialovou stužkou, krajská metropole se zapojila do Českého dne proti rakovině. Sto osmdesát dobrovolníků v Ústí prodávalo symbol sbírky květ měsíčku lékařského.

Jitka Bajgarová z Ligy proti rakovině Praha uvedla, že po celé České republice nabízeli dobrovolníci 960 tisíc kvítků. „Konkrétně do Ústí nad Labem jsme jich distribuovali 12 350. Kolik se jich povedlo dobrovolníkům prodat, v tuto chvíli ještě nevíme. Probíhá sčítání neprodaných zaslaných kvítků zpět k nám. Dobrovolníci je mohou odesílat až do pátku,“ uvedla ve čtvrtek 17. května na dotaz redakce E – Ústí.cz Jitka Bajgarová a dodala: „O výtěžku budeme informovat v následujících dnech v tiskové zprávě.“

Cena kvítečku byla minimálně dvacet korun a tématem letošní sbírky byla prevence proti rakovině tlustého střeva, kterou zvolila liga již potřetí. Důvodem je stále vysoké číslo nově diagnostikovaných případů ročně, které se pohybuje okolo 8 tisíc. Skutečnost, že úmrtnost na toto onemocnění trvale klesá, je pozitivní zprávou, přesto předsedkyně Ligy proti rakovině Praha lékařka Michaela Fridrichová vidí možnosti zlepšení situace. „Tak jako u převážné většiny nádorových onemocnění, i u rakoviny tlustého střeva a konečníku úspěch léčby závisí na časné diagnóze nemoci. K vyhledávání raných stádií a dokonce i prekancerózních stavů slouží preventivní vyšetření na skryté krvácení, případně kolonoskopie. Současná situace je však taková, že skríningu se účastní pouze jedna třetina uvažované populace. Liga proti rakovině věří, že informace z letáčků, které se dárcům při sbírce rozdávají, dopadnou na úrodnou půdu,“ věří Michaela Fridrichová. 

Ten kdo nestihl si koupit kvítek měsíčku lékařského ve středu 16. května, může pomoci až do konce měsíce. Odesláním dárcovské SMS zprávy ve tvaru DMS KVET 30, DMS KVET 60 nebo DMS KVET 90 na číslo 87 777 získá e-kytičku, kterou si poté může zveřejnit na příklad na svém profilu na sociální síti. Za dárcovskou SMS zprávu Liga proti rakovině Praha obdrží 29 / 59 / 89 korun.

Fotogalerie:

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru