Akce Jehla. Strážníci v Ústí sesbírali 39 stříkaček
Strážníci s detektorem kovů na dětském hřišti. Foto Městská policie Ústí
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Dvacet strážníků v Ústí nad Labem a spolu s nimi šest asistentů prevence kriminality si navlékli rukavice, vzali speciální přístroj, kleště i další pomůcky a vydali se do ulic města, kde hledali a sbírali odhozené injekční stříkačky a jiný infekční materiál po narkomanech.

Město se tak zapojilo do celostátní preventivně bezpečnostní akce s názvem Jehla. „Cílem tohoto snažení bylo  co možná nejvíce vyčistit města od použitých injekčních stříkaček a jiného infekčního materiálu, který po sobě zanechávají nezodpovědní narkomané.  Strážníci v Ústí prohledávali dětská hřiště a jejich okolí, kde se snažili najít odhozené injekční stříkačky. Vedle očisty města je smyslem celé akce snížit riziko šíření nakažlivých nemocí a pomoci k hlubšímu povědomí o správném chování při nálezu injekční stříkačky,“ vysvětlil Jan Novotný, mluvčí Městské policie Ústí nad Labem.

Pokud jehlu najdete, sami ji nesbírejte, ale volejte strážníky

A co strážníci v Ústí našli? „Bylo to 39 jehel a větší množství infekčního materiálu,“ upřesnil Jan Novotný. Vyhozených stříkaček tedy ve městě rozhodně není málo. Strážníci zároveň apelují na obyvatele, aby jehly, pokud nějaké najdou, sami nesbírali, ale oznámili nález městské policii. „Stačí zavolat na linku 156. Městská policie zajistí odborné sebrání jehly a následnou likvidaci, tak aby nikdo nebyl při manipulaci ohrožen,“ sdělil Jan Novotný.

„Bezpečnost a zdraví našich občanů je pro nás prioritou, proto takové akce pořádáme celoročně. Naši strážníci byli vybaveni potřebnou technikou, v roce 2017 jsme strážníkům pořídili detektor kovů, který využívají zejména při kontrolách dětských hřišť. V našem městě máme skutečně velký problém s drogově závislými a bohužel se nám nedaří vymýtit tuto problematiku ani z centra města. Stříkačky často leží u školky, u knihovny, v parku. Změna není jednoduchá, děkuji strážníkům za jejich práci a nasazení,“ uvedla primátorka Ústí nad Labem Věra Nechybová.

V celé ČR se do akce Jehla tento týden zapojilo 38 měst a stříkačky sbíralo 450 strážníků městských či obecních policií.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru