Za dva dny si elektrárnu prohlédlo 1100 lidí
Návštěvníci ve vodní elektrárně. Foto Ota Schnepp
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Vodní elektrárnu Střekov si letos přišlo prohlédnout už více než 1100 návštěvníků. Při Světovém dnu vody v závěru března to bylo 354 lidí a při slavnostním zahájení turistické sezony na Ústecku minulý víkend do elektrárny zavítalo 760 návštěvníků. Vodní elektrárna tak během dvou dní, kdy byla otevřena pro veřejnost, už prakticky naplnila obvyklou návštěvnost, kterou má jindy za celý rok.

„Za zájem návštěvníků jsme samozřejmě moc rádi.  K velké účasti pomohlo v obou případech hezké počasí a také stále se zvyšující zájem o industriální turistiku a technické památky,“ uvedl Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy.

„Takový nápor návštěvníků jsme opravdu nečekali. Přišlo jich více než za celý loňský rok. Samozřejmě jsme rádi. Vodní elektrárna Střekov se totiž pro veřejnost zpřístupňuje právě jen u příležitostí různých dnů otevřených dveří, jako jsou například Světový den vody, Dny evropského dědictví a letos nově to bylo zahájení turistické sezony 2018,“ řekl David Schoř z ČEZ Obnovitelné zdroje, pod jehož vedení provoz elektrárny Střekov spadá. Jinak jezdí do elektrárny už jen předem ohlášené a domluvené exkurze zájemců, například studenti fyziky, školní výlety nebo lidé z různých zájmových spolků.

Za celý loňský rok si vodní elektrárnu Střekov prohlédlo 964 lidí. Celkem pak v letech 2010-2017 zavítalo na prohlídku přes 10 tisíc návštěvníků. Vodní elektrárna Střekov má tři vertikální Kaplanovy turbíny a instalovaný výkon 19,5 MW. Elektřinu tato technická památka vyrábí již od roku 1936. Je to největší vodní elektrárna na severu Čech. V roce 2017 dodala do rozvodné sítě zhruba 90,96 GWh ekologicky čisté energie.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru