Chlumec - Současná obleva dělá bruslařům na zamrzlých rybnících v kraji vráky na čele. Pohybovat se v těchto dnech na přírodních plochách je tak pro bruslaře riskantní. Hrozí totiž prolomení ledu a pád do chladné vody. Policisté proto zahájili pravidelný monitoring tloušťky ledu na zamrzlých rybnících v Ústeckém kraji. Prvním zkontrolovaným rybníkem byl Zámecký rybník v Chlumci. 

Policisté poříčního oddělení zahájili měření tloušťky ledu na rybnících. Foto: Jan Vraný

I ten je v těchto dnech pro bruslaře nebezpečný. Zatímco ještě ve středu byla tloušťka ledu kolem 11 centimetrů, o den později, tedy ve čtvrtek policisté naměřili o tři centimetry méně. Potvrdila to mluvčí krajské policie Šárka Poláčková. 

Policisté Poříčního oddělení Policie ČR v Ústí nad Labem provádějí od roku 2009 v zimních měsících monitoring oblíbených míst na zamrzlých jezerech, rybnících i řekách, kde se shromažďuje větší množství lidí kvůli bruslení, hokeji a dalším zimním aktivitám. Pilotní projekt začal na vodních plochách okresů Ústí nad Labem, Litoměřice, Teplice a Děčín. Od roku 2010 se přidalo monitorování ploch i v okrese Most.

Hlídka má za úkol kontroly pořádku, dodržování ustanovení Rybářského řádu a kontroly na úseku životního prostředí - zejména dodržování zákazů vjezdu a vytváření nepovolených skládek odpadu. S ohledem na zajištění bezpečnosti osob provozujících aktivity na zamrzlých vodních plochách hlídka sleduje stav a vlastnosti ledu.

Měření tloušťky ledu se provádí sondáží ve vzdálenosti 1metr, 5 metrů a 20 metrů od břehu na vybraných lokalitách vytipovaných vodních ploch. Výsledky měření jsou k dispozici zde na stránkách Policie ČR pro jednotlivé lokality po okresech a jsou také zasílány příslušným obecním úřadům obcí poblíž sledované vodní plochy v podobě vhodné k vyvěšení poblíž sledované plochy pro informování návštěvníků a zajištění jejich větší bezpečnosti.

Monitoring pro sezonu 2016/2017 byl zahájen 11. ledna 2017

- Děčín
- Litoměřice
- Most
- Teplice
- Ústí nad Labem

Bližší informace ZDE:

Při vstupu na led policisté doporučují dodržovat Zásady pohybu po zamrzlé vodní ploše, které vydala Vodní záchranná služba.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru