Maminka chtěla být s dítětem přes noc v nemocnici. Spor uklidňovala policie
Ilustrační foto Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Ústí – V Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem musela o víkendu zasahovat policie. Problémová situace vznikla kvůli neshodám mezi matkou dítěte a lékaři, kteří ošetřovali její hospitalizované dítě. Žena má měsíčního kojence a chtěla s ním zůstat i přes noc. Lékaři jí to však nechtěli umožnit.

Podle tvrzení Krajské zdravotní a. s., provozovatele nemocnice, žena narušovala provoz dětské kliniky, jednotky intenzivní a resuscitační péče (JIRP). „Lékař se snažil vysvětlit situaci o možnostech a podmínkách nepřetržité přítomnosti u dítěte, ale dohoda se v této fázi ukázala jako nemožná. Sloužící lékař zodpovědný za chod oddělení vyzval matku k odchodu, ale ta neuposlechla výzvy, a tak lékař přivolal Policii ČR. Poté matka zůstala před dveřmi JIRP,“ uvedl Petr Fiala, generální ředitel Krajské zdravotní a. s.

"Lékař se řídil vnitřními předpisy Krajské zdravotní, a. s. - Masarykovy nemocnice. Žádný z právních předpisů nebyl porušen. Zdravotnické zařízení se vždy snaží zajistit společný pokoj pro rodiče a dítě tak nejdříve, jak jen to je možné. Přímo na oddělení jednotky intenzivní péče však není možné zajistit spaní pro rodiče dítěte. O této skutečnosti byla matka informována. Zdravotnické zařízení má zákonné právo omezit nepřetržitou přítomnost rodičů, pokud by narušila poskytnutí zdravotních služeb, což se v tomto případě stalo," uvedl MUDr. Josef Liehne, ředitel zdravotní péče Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

O případu jako první informovala TV Nova. Maminka podle ní chtěla zůstat s dítětem i přes noc, být s ním v kontaktu, hladit ho, musela i odstříkávat mléko na kojení. Podle televize nakonec spor, ačkoli ho museli zklidňovat policisté, dopadl víceméně dobře. „Lékař se s matkou nakonec domluvil a ta mohla zůstat na jednotce intenzivní péče," uvedla pro portál TN.cz Jana Slámová z ústecké policie.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru