Město trvá na tom, že nově příchozí lidé nemají dostávat doplatek na bydlení
Ilustrační foto.
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Město Ústí omezilo tzv. doplatky na bydlení pro nově přistěhovalé lidi na svém území. Snaží se tím bránit přílivu nepřizpůsobivých občanů z jiných oblastí země. K návrhu město obdrželo 25 námitek, ale tento týden je všechny zamítlo.

Veřejná vyhláška už vešla v platnost. Město vydalo opatření obecné povahy na omezení doplatku na bydlení, na jehož základě budou pro nově příchozí omezeny doplatky na bydlení, které vyplácí úřad práce. Opatření se týká města Ústí a města Trmice a hlavním cílem je omezení sociálně nežádoucích jevů v těchto lokalitách.

„K návrhu pak město obdrželo 25 námitek, ale všechny zamítlo. Město už nebude cílem sociální turistiky, zamítlo všechny námitky podané proti návrhu na opatření obecné povahy, kterým se ve vybraných lokalitách omezuje výplata doplatku na bydlení,“ upřesnila mluvčí magistrátu města Ústí Romana Macová.

„Povedlo se nám využít zákonné možnosti, jak zabránit přílivu nepřizpůsobivých. Tuto možnost jsme se rozhodli využít okamžitě, ale proces byl ve statutárním městě se čtyřmi obvody složitější. Bojujeme proti tomu, aby naše město bylo cílovou lokalitou nepřizpůsobivých občanů,“ sdělil Jiří Madar, první náměstek primátorky.

Několik měsíců magistrát podrobně pracoval na lokalitách, které na žádost města vytipovaly městské obvody. Ve spolupráci s orgány sociálně právní ochrany dětí a Policií ČR, které poskytly statistiky přestupků a přečinů, byly zaměřeny lokality s nežádoucími sociálními jevy. Jako podpůrné byly brány i statistiky městské policie.

V Ústí nad Labem nyní žije necelých sto tisíc obyvatel. Počet nepřizpůsobivých se odhaduje na deset tisíc. Soustředěni jsou hodně v Předlicích, Trmicích, Krásném Březně, Mojžíři i kolem mediálně známé Matiční ulice a v dalších lokalitách. Tyto lokality označovali sami obyvatelé města v průzkumu jako místa, kam se bojí chodit, uvedla zpráva Agentury pro sociální začleňování už v roce 2009.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru