Epidemie chřipky pokračuje, stoupá počet nemocných mezi dospělými
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem potvrzují, že i nadále přetrvává plošná chřipková epidemie na celém území ČR. "Cirkulují oba typy virů, tj. jak chřipky typu A, tak i chřipky typu B, a to s převažujícím podílem chřipky typu B,“ uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

V 7. kalendářním týdnu tohoto roku se celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky v České republice oproti předcházejícímu týdnu zvýšila o 3,3 % a dosáhla hodnoty 1 944 nemocných na 100 000 obyvatel.

Vzestup je evidován ve všech věkových skupinách, kromě dětí ve věkové skupině do pěti let věku, nejvyšší vzestup je u dospělých ve věkové skupině 25 až 59 let. Nejvyšší nemocnost je hlášena z krajů Libereckého, Moravskoslezského, Pardubického, Jihočeského, Zlínského, a z Vysočiny, a také z krajů Plzeňského a Středočeského.

„I nadále platí doporučení pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienických pravidel, tedy kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozorňuje Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi vývoj nemocnosti i nadále monitorují.

Situace v Evropě odpovídá předpokladům pro tuto roční dobu, plošná epidemie chřipky stále probíhá v celé Evropě. V některých státech však již nemocnost začala mírně klesat, například ve Skandinávii a stejně tak i u našich sousedů v Německu. Cirkulují oba typy virů, tj. jak chřipky typu A, tak i chřipky typu B, a to s vyšším podílem chřipky typu B.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru