Ve městech mohou vyrůst nové aleje. O příspěvek si lze u Nadace ČEZ zažádat do konce ledna
Když javor putuje na místo svého určení aneb v Zabrušanech pomáhaly s výsadbou děti z místní školy. Foto: Ota Schnepp
Ústí nad Labem

Severní Čechy - Již osmým rokem podporuje Nadace ČEZ vznik nových stromořadí i obnovu historických alejí, které buď zcela zanikly, nebo už byly přestárlé. Žádosti do prvního kola grantového řízení mohou města a obce, kde chtějí stromy sázet na jaře, podávat do konce ledna. Maximální výše příspěvku na výsadbu je 150 000 korun.

„Ze strany žadatele by mělo jít o výsadbu původních druhů dřevin a jejich odrůd, včetně pestrolistých a tvarově odlišných v podobě alejí, stromořadí a zelených bariér proti větru a prachu. Dále liniovou výsadbu stromů u veřejných budov či obnovu liniové zeleně na mezích v kombinaci stromy/keře pro možnost hnízdění ptáků. Podpora se týká i výsadby galeriové zeleně podél vodotečí a návesních nádrží,“ přibližuje Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ, možnosti výsadby. Jak dodala, ti, kteří to nyní nestihnou nebo preferují podzimní sázení, budou moci o grant žádat ve druhém kole od 1. do 31. července. „Každá obec může o příspěvek požádat jednou za rok, maximální výše grantu činí 150 000 korun.“

Od roku 2011 až do současné doby města a obce z poskytnutých grantů obnovily či nově vysadily na 400 stromořadí za více než 40 milionů korun. V Ústeckém kraji tak například vloni proběhla přímo v krajské metropoli revitalizace stromořadí v ulici Klíšská, v níž odstraněné dřeviny se sníženou vitalitou a další ohrožující bezpečnost chodců i motoristů nahradily nově sakura, jeřáb, jasan a nejlépe prosperující javor klen. Příspěvek na obnovu stromořadí od Nadace ČEZ činil 148 488 korun.

Také v Zabrušanech na Teplicku zapustilo své kořeny pět dubů červených a stejný počet javoru mléče, včetně 300 keřů černého jeřábu. Na celou liniovou výsadbu dřevin získala obec díky grantu Stromy 105 250 korun. „Chtěli jsme vylepšit vzhled dětského hřiště tak, aby bylo nějakým způsobem odděleno od okolí. Rovněž nás napadlo, aby na herní prvky dopadal ve slunných dnech stín, případně aby rodiče si mohli ve stínu posedět a poklábosit si, když si jejich ratolesti budou hrát. O zeleň se budou starat i děti z místní školy, přičemž žaludy budou sbírat pro myslivce a plody jedlého jeřábu pro školní jídelnu,“ uvedl během výsadby místostarosta Vítězslav Škuthan.

O schválení grantové žádosti rozhodne správní rada nadace, přičemž všechny stromy financované z nadačního příspěvku v roce 2018 musí být vysazeny do konce letošního roku. Veškeré potřebné informace o grantovém řízení Stromy, pravidla i formulář najdou zájemci na stránkách Nadace ČEZ zde.

Autor: Ota Schnepp

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru