VIDEOREPORTÁŽ: Začaly prezidentské volby. Průběh sčítání hlasů přineseme on-line
Takto se volí třeba v hasičské zbrojnici. Foto: e-deniky.cz
Ústí nad Labem

ČR - 12. a 13. ledna se koná první kolo volby prezidenta. Volební místnosti jsou otevřené v pátek od 14 do 22 a v sobotu od 8 do 14 hodin. Prezidentem bude zvolen kandidát, který získá v prvním kole nadpoloviční většinu všech platných hlasů. Pokud k tomu nedojde, koná se za čtrnáct dní druhé kolo volby, v němž se rozhoduje mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty z kola prvního.

Pro volbu prezidenta bylo Ministerstvem vnitra zaregistrováno devět kandidátních listin. Pět kandidátů je bez politické příslušnosti, čtyři jsou členy stran či hnutí.

Volí v celkem 14 866 okrscích. Sčítání hlasů zahájí okrskové volební komise po uzavření volebních místností. Následně zpracují zápisy o průběhu a výsledku hlasování. Správnost zápisů stvrzují všichni členové komisí svými podpisy. „Podepsaný zápis doručí komise na tzv. přebírací místo Českému statistickému úřadu. Pracovníci úřadu provedou kontrolu formální správnosti zápisu a vloží ho do systému. Poté jsou data v zabezpečené elektronické podobě odeslána do centra zpracování, kde jsou uložena do databáze. Okrskové výsledky jsou průběžně zveřejňovány na serveru volby.cz,“ říká místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová.

https://www.youtube.com/watch?v=9rnHE-xN1yk

Definitivní výsledky prvního kola očekáváme v sobotu ve večerních hodinách. Průběh sčítání budete moci na našem webu sledovat on-line. Může se stát, že některé komise odevzdají své zápisy později. Cesta na přebírací místo pro ně totiž může být s ohledem na zimní počasí a špatnou sjízdnost silnic komplikovanější, zejména v horských oblastech. Některé komise také mohou zaznamenat vyšší počet voličů. Řada lidí totiž bude na horách a bude volit na voličský průkaz v tamních okrscích. „Členům okrskových volebních komisí zdůrazňujeme, aby při své práci postupovali svědomitě, v souladu se zákonem a metodickými pokyny, a zbytečně nespěchali. Důležitá je především správnost celého postupu a bezchybnost výsledků hlasování, které Českému statistickému úřadu předají,“ uvedl místopředseda ČSÚ Marek Rojíček.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru