Vyjádření zoo na průběžné výsledky pitvy samce orangutana bornejského Nuňáka
Zdroj foto: Zoo Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Krásné Březno - V Zoologické zahradě v Ústí nad Labem přistoupili 8. listopadu 2017 k eutanazii samce orangutana bornejského Ňuňáka. Důvodem byl jeho zdravotní stav, který se od začátku roku 2017 postupně zhoršoval. Zahrada v tiskové zprávě okomentovala předběžné výsledky pitvy, kterou po eutanazii provedla.

Mluvčí zahrady Věra Vrabcová hned v úvodu upřesnila, že na konci července letošního roku u Ňunáka proběhlo v důkladné sonografické i rentgenové vyšetření v celkové narkóze, které odhalilo mnohočetné útvary v oblasti hrudní dutiny, vyšetření ostatních orgánů (játra, slezina, varlata, ledviny) bylo bez patologického nálezu. „Na základě dalších vyšetření pomocí zobrazovacích metod a krevních markerů byl diagnostikován karcinom plic. Byla nasazena léčba pomocí kortikoidů, které však pouze zmírňovaly bolesti a omezovaly zavodnění plic, jiná léčba v tomto stádiu nebyla možná. Bohužel, zdravotní stav Ňuňáka se v podzimních měsících rapidně zhoršil, proto bylo rozhodnuto o eutanazii," komentovala rozhodnutí mluvčí.

Po humánním uspání byly pod vedením kolegů z IZW Berlin (Institut for Zoo and Wildlife Research) odebrány vzorky s plicní tkáně pro následné potvrzení předběžné diagnózy. „Celé plíce byly zasaženy kulovitými útvary z cca 90 %, což bylo příčinou obtíží při dýchání a dalších problémů. Prvotní výsledky ze Státního veterinárního ústavu odhalily alveolární echinokokózu plic, která byla následně potvrzena i serologickým testem v Národní referenční laboratoři pro tkáňové helmintózy v Praze. Příčinou zdravotních problémů tedy nebyl adenokarcinom, ale tumory způsobené tasemnicí rodu Echinococcus. Na základě vyšetření v červenci 2017 nebylo možné tuto diagnózu stanovit, mohla ji určit až pitva a následná vyšetření vzorků. V případě tohoto parazita neexistuje žádná standardní účinná léčba, jedinou eventuální možností u lidí je chirurgické odstranění s nebezpečím následné kontaminace při poškození zapouzdřeného útvaru a následný přenos krevním řečištěm. K tomu je nutné přičíst doživotní podávání léčiv, která zabraňují dalšímu množení tohoto parazita. Vzhledem k rozsahu útvarů na plicích by u Ňuňáka toto řešení nepřipadalo ani teoreticky v úvahu," doplnila Věra Vrabcová.

Co se týče příčin, nelze podle jejích slov s určitostí říci, jak k této nákaze u ústeckého orangutana mohlo dojít. „Jedná se o parazita, jehož vajíčka žijí v tenkém střevě šelem a jsou vylučována jejich trusem. Inkubační doba se uvádí 5 až 15 let, ale vzhledem k původu obou orangutanů nelze ani vyloučit možnost přenosu z volné přírody. Vědecká testování včetně přesného určení stále probíhají. S určitostí nelze ani predikovat, zda byli nakaženi ostatní členové skupiny, tedy samice Ňuninka s šestiletou Cantik, popřípadě dva samci (Ámos a Budi), kteří z ústecké zoo již odešli. V každém případě bude po obdržení výsledků informován koordinátor Evropských chovných programů (EEP) a obě zoologické zahrady (Zoo Apeldoorn, Zoo Kolín nad Rýnem). Ňuninka bude hned v lednu 2018 v celkové narkóze podrobena důkladnému  sonografickému i rentgenovému vyšetření včetně odběru vzorků krve a dalších vzorků. Zatím probíhá trénink oddělování obou samic od sebe pro účely anestézie. Zároveň se čeká na poslední výsledky všech testů, které ještě v laboratořích probíhají,“ uvedla závěrem v tiskovém prohlášení mluvčí ústecké zoo.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru